Студенти мерят сили на юбилейната XV Варненска универсиада

1-12 април: 9 спорта, между които боулинг и шахмат ще определят победителя

Студенти ще премерят сили на юбилейната XV Варненска универсиада. От 1-ви до 12 април академичната общност си дава среща в 9 вида спорт в най-мащабното състезание за студенти в града.

Състезанията се откриват с баскетболния турнир от 16.00 часа с двубоя между ВСУ – ВВМУ.

Турнирът по боулинг също започва на 1 април от 15.00 часа в "Playground" МОЛ Варна и ще продължи до петък, когато е и финала на състезанието.
През уикенда на 5-6 април програмата е доста наситена със спортни събития за студентите, като в двата дни на тенис комплекс "Чайка" ще се изиграят срещите по тенис на корт. Регламента за отборното първенство на 5 април е на принципа на "Хофман къп" – смесени двойки. На 6 април е индивидуалния турнир за студентите.

На 5 април от 11.00 часа в Морската градина под летния театър, стартират атлетите в кроса. В най-масовото състезание дисциплината заложена за мъжете е 2000 метра гладко бягане, а за нежния пол 1000 м. В кроса няма ограничения в броя на участниците, така че всички желаещи студенти могат да се включат.

На 7 април /понеделник/ стартира турнира по волейбол, на който любезен домакин отново ще е Икономически университет Варна. Първата среща от програмата е заложена в 15.00 часа при мъжете с мач между ВСУ – ВВМУ.

Традиционно най-емоционалния и популярен спорт футбола ще се проведе на спортната база на Технически университет Варна. И тази година всеки университет има право да се включи с два отбора. Турнира стартира със срещата между ВВМУ2 – ИУ2 на 7 април от 17.00 часа. Полуфиналните и финални срещи са предвидени за 11 април от 17.00 часа.

Спортът тенис на маса тази година ще се състои на 10 април /четвъртък/ в залата на Икономически университет. Началото на състезанието е предвидено за 15.00 часа. Шахматният спорт също е залегнал в програмата на Универсиадата и ще състои на 11 април /петък/ от 13.00 часа в "Младежки дом" зала 12.
На 12 април на басейн "Приморски" е първенството по плуване, на което традиционно вземат участие около 100 студенти.

Откриването е на 1 април от 16 часа в обновената спортна зала на Медицинския университет с баскетболната среща между Свободния и Морското.

Официалното награждаване и закриване на организираното от община Варна, студентските съвети и звената по спорт в университетите, ще се състои на 12 април от 19.00 часа в "Playground" МОЛ Варна, етаж 4.