Най-качествените плочки слагат на главната

"Мраморни" намигвания към ретро Варна ще има на "Княз Борис I"

Плочите и паветата, които ще бъдат поставени на пешеходната зона в центъра на града, ще са възможно най-високото качество и техническите им параметри надхвърлят изискванията на европейския стандарт. Това заяви днес кметът Иван Портних, подкрепен от проектантите на мащабната реконструкция на "Княз Борис I". Всеки момент се очаква да пристигнат клинкерните павета с дебелина 52 милиметра от Германия, които имат най-висока степен на устойчивост за хлъзгане и здравина.

Вече са тук всички количества от нужния гранит, който е топлинно лющен срещу хлъзгане. Проектът, за който бяха осигурени 4,25 милиона лева по европейска програма, 500 000 от държавния бюджет и 250 000 от общината, трябва да бъде завършен до есента на 2015 година. Той включва цялата пешеходна зона от хотел "Черно море" до Филиала на театъра и градската градина (зад Операта).

До началото на лятото тази година, ще е готова сега разкопаната част до площад "България". "Острови" от старата мраморна настилка ще бъдат вградени във фигурите от клинкер и гранит, които ще покриват сега булеварда. "Това е едно своеобразно намигване към миналото на града", обясни кметът.

Всички останали плочи, които са годни за употреба, ще бъдат използвани на други места в града, а някои вече са сложени в градинки по кварталите.. Прословутата варненска "Дупка", ще бъде оградена с дървена конструкция, в която ще има пана с кадри от миналото на града. "Това ще е един Музей на Варна на открито", обясни архитект Борислав Игнатов, който е единият от проектантите.

Мястото ще бъде оформено и с навеси от декоративна лоза, която няма да дава плод, за да не привлича оси по нея. Проблемът със самата "Дупка" не може да бъде решен от община Варна, тъй като тя има частен собственик - пловдивският бизнесмен и регионален лидер на БСП Георги Гергов. "За това разчитаме на помощ от държавата и вярваме, че ще я получим", каза още кметът.