Надписана с 50% сметка за ток няма да се плаща

Новините

04-04-2014, 06:37

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ще има възможност за компенсиране на клиентите, когато качеството на тока или газа не е добро.

Ако сметката за ток е по-висока с над 50% от средната за последните 6 месеца, клиентът може да възрази срещу нея и да не я плаща до получаването на отговор от енергото. Текстът бе обсъден от депутатите днес като част от промени в закона за енергетиката, предложени от Явор Куюмджиев от БСП. Гласуването е днес едновременно с втори проект за изменение на същия закон, който засяга изграждането на "Южен поток".

Предложението да не се плаща сметката бе критикувано от ГЕРБ. Петя Аврамова го нарече абсурд и прогнозира, че масово хората няма да искат да се издължат за декемврийските си сметки, които традиционно са по-високи от предходните.
Проектът предвижда още да не се събира такса за повторно включване на клиенти, на които токът е бил спрян заради неплатена фактура. Всеки абонат ще може да поиска независима експертиза на електромера си, която ще трябва да се плати от енергото.

Записана е и възможност за компенсиране на клиентите, когато качеството на тока или газа не е добро.

Основните предложения са с цел защита на потребителите, мотивира се Куюмджиев. От ГЕРБ също се обявиха за това, но текстовете трябвало да се прецизират.

Рамадан Аталай от ДПС припомни, че с такава цел е предложил в енергийната комисия вносителите да оттеглят проекта, но не се е случило. Според Аталай с част от предложенията ще се наруши балансът в енергетиката. Той очаква проектът да претърпи сериозни редакции до второ четене, ако бъде приет на първо.
Сериозен дебат имаше и по втория проект. Той въвежда понятието морски газопровод във връзка с изграждането на "Южен поток".

Според ГЕРБ така ще се заобиколи еврорегулацията за достъп до тръбата на други доставчици. Таско Ерменков, един от вносителите на предложението, опроверга предположението.