Бягането за здраве не било чак толкова здравословно

Най-дълго живеят хората, които извършват умерени физически упражнения

Американски учени установиха, че бягането за здраве не било толкова здравословно, колкото се считаше досега, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.

Екип от Сърдечносъдовия изследователски институт на щата Пенсилвания констатирал, че хората, които живеят най-дълго, са тези, които извършват умерени физически упражнения. А това означава кросове с продължителност 2-3 часа на седмица. В същото време маниаците на джогинга, които се претоварват, както и мързеливците, които въобще не спортуват, им предстои доста по-кратък живот.

Екипът на д-р Джеймс О'Кийфи изследвал медицинските данни на над 3 800 души, бягащи за здраве. Те били и от двата пола, а средната им възраст - 46 години. Около 70 на сто от участниците в изследванията признали, че пробягват над 32 километра седмично. Учените отчели дали те приемат лекарства, нивата им на холестерол, кръвното им налягане и дали пушат. Никой от тези фактори не могъл да обясни защо онези от изследваните, които пробягвали най-дълги разстояния, имали и по-кратък живот. Но фактът бил налице.

Д-р О'Кийфи съветва никога да не прекаляваме с физическите натоварвания, като препоръчва кросовете да са леки и да не надвишават по времетраене 2,5 часа седмично.