Филми от 1991 година до днес в кино фестивал

Червенокръсткото кино се връща във Варна след 23-годишно прекъсване

Възраждат отново един от най-престижните филмови фестивали, провеждал се преди повече от две десетилетия в морската ни столица – Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Инициатори на идеята са Медицинският университет във Варна и Българският червен кръст.

"Петнадесетото издание на фестивала ще бъде под формата на преглед на червенокръстките филми, произведени за периода на прекъсването - от 1991 година до сега", уточнява директорът на фестивала Илко Раев, създател на друг голям международен филмов фестивал - "Любовта е лудост".   

"Наред с основната задача, която и тогава, и сега си поставя фестивалът, а именно - да събере и покаже най-добрите филми, третиращи актуални хуманни и здравни теми, произвеждани от червенокръстките организации, ще бъдат включени и изцяло нови моменти, излизащи от рамките на филмовото изкуство – пътуващи изложби, театрални представления, концерти", споделиха организаторите.

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е основан през 1965 година. Сред неговите създатели са Централният комитет на БЧК, Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Международният комитет на Червения кръст. Фестивалът има солидно международно признание в лицето на Международната федерация на сдружението на филмопроизводителите (ФИАФ) като специализиран състезателен фестивал. През  1989 г. е последното издание на фестивала във Варна. През 1991 г. се провежда за последен път в столицата, преди окончателно да замре.

Петнадесетият по ред Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми е планиран за есента на тази година.