Обама: САЩ и ЕС трябва да се подготвят за нови санкции на Русия

САЩ и Германия отново призоваха Москва да изтегли войските си от границата с Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама е подчертал "необходимостта САЩ, ЕС и другите страни партньорки да се подготвят да отговорят на руска ескалация" в Украйна с налагане на нови санкции, предадоха световните агенции.

Обама е заявил, че ситуацията в Източна Украйна буди тревога, се казва в съобщение на Белия дом, публикувано след разговора на американския президент му с германския канцлер Ангела Меркел.

"Проруски сепаратисти, очевидно с подкрепата на Москва, продължават да водят организирана кампания на саботаж и провокации, целяща да разтърси и дестабилизира Украйна", се посочва в документа.

"Лидерите на САЩ и Германия отново призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна", се казва в съобщението.

Съединените щати освен това обвиниха Русия, че използва природния газ като инструмент за принуда в своя спор с Украйна, предаде Ройтерс. Руската федерация не изпълни двустранното споразумение с Украйна, което предвижда доставяне на природен газ с отстъпка в замяна на отдаване под наем за 25 години на обекти на руския Черноморски флот, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки. "Ние осъждаме опитите на Русия да използва енергията като инструмент за принуда срещу Украйна", подчерта тя.

Псаки обяви, че Съединените щати ще предприемат незабавно мерки за оказване на помощ на Украйна, включително извънредно финансиране и техническа помощ в сферата на енергийната сигурност, ефективност и реформа. Вчера руският президент Владимир Путин предупреди европейски лидери, че страната му ще прекрати снабдяването на Украйна с газ, ако тя не плати дължимите суми за внос на газ, и че това може да доведе до намаляване на доставките за самата Европа.

Същевременно американският министър на финансите Джейкъб Лу също е заявил пред руския си колега Антон Силуанов, че САЩ са готови да наложат нови санкции на Русия, ако тя продължава да подклажда напрежението в Украйна. Лу е подчертал, че САЩ все още вярват, че има възможност кризата да бъде решена по дипломатически път и е призовал Москва да участва в международните усилия за възстановяване на украинската икономика, "особено що се отнася до свободното движение на енергоносители и свободната търговия".

Американският министър освен това е предупредил руския си колега, че евентуална сделка между Москва и Техеран ще е нарушение на американските санкции и може да доведе до налагане на нови мерки срещу руски граждани и организации, предадоха световните агенции.

По-рано Ройтерс съобщи, че Иран и Русия напредват към сключване на сделка от типа "петрол срещу стоки" на стойност до 20 млрд. долара. Силуанов и Лу са обсъдили и Украйна.

"Министър Лу повтори сериозните ни опасения, предизвикани от съобщенията за евентуална сделка между Русия и Иран, включваща размяна на петрол срещу стоки", се казва в изявление на министерството на финансите, разпространено след срещата между двамата министри във Вашингтон. "Той даде да се разбере, че подобна сделка може да доведе до налагане на санкции срещу всяка организация или лице, замесени в свързаните с нея транзакции".

Лу е заявил пред Силуанов, че сделката между Русия и Иран би противоречала на споразумението между Иран и шестте световни сили, сред които са и САЩ, и Русия. По силата на споразумението Техеран ограничава ядрената си програма, а в замяна получава смекчаване на западните санкции, насочени срещу приходите от иранския петрол.