Спада подкрепата за членството ни в ЕС

От 80% при приемането ни, сега оптимистите са само 48%

Подкрепата за ЕС в България е спаднала от 80% при влизането ни в Съюза на 48 на сто, показват нови данни, заяви Ивайло Калфин. "Резултатите са притеснителни, но не изненадващи. Ентусиастите за членството все още са повече, но тенденцията за намаляване е много ясна", коментира Калфин на нарочна онлайн конференция по този повод. Според него разочарованието е настъпило заради разминаването на очакванията на хората и това, което е ЕС.

"Българинът очаква, че ЕС ще го направи по-богат, че ще му даде работа, ще му увеличи заплатата и пенсията. ЕС обаче може само да допълни националните социални политики, а не да ги замести. Те са национално задължение. Всъщност повечето решения, свързани с разпределението и използването на европейските средства се вземат от националните правителства. В земеделието например те са тези, които решиха, че у нас 6% от фермерите ще вземат 80% от европейските субсидии, а разпределението би могло да е по-различно и по-справедливо спрямо малките стопанства", каза Калфин.

"Поуката от първите 7 г. е че трябва да пренастроим виждането си за ЕС. Той дава възможности, правила и принципи, а не замества правителството", каза още Ивайло Калфин.