Започва строителството на рейдовата кула във Варна

Първата копка на бреговия център е на 17 април от 13:00 часа

Започва строителството на новата рейдова кула на пристанище Варна, съобщиха от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". "Очакваме строителството да бъде завършено до 1 година", каза пред Maritime.bg генералният директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" инж. Ангел Забуртов. По думите му след тази фаза ще започне същинското насищане с техника на центровете. Според него това ще отнеме поне 2 месеца. "Окончателно центровете трябва да са готови до края на следващата година", категоричен бе инж. Забуртов.

В края на юни миналата година бе подписан договорът за строителството на двата идентични брегови центъра във Варна и Бургас. Общата стойност на проекта надхвърля 3,7 млн. лева. Във Варна центърът ще се намира на входа на плавателния канал, близо до комплекс "Фанагория" в квартал "Аспарухово".

Двата брегови центъра за управление и информационно обслужване на корабоплаването  са  компоненти от цялостната система VTMIS, която включва сложен комплекс от  технически и информационни средства за информационно осигуряване и контрол на корабния трафик и е на обща стойност над 39 млн. лева. Допълнително ще бъдат поставени радари с по-висок клас по черноморското ни крайбрежие. Монтират се УКВ връзки, цялата система се интегрира.

Другата дейност от тази част на проекта е изграждането на Национален център за електронен документооборот в морския транспорт (обслужване на едно гише). Така ще бъде изпълнено изискването в директива на ЕС за хармонизиране на системата за управление на корабния трафик и информационно обслужване на морския транспорт, в което влизат формалностите за даване на сведения за корабите, които пристигат в пристанищата на страните членки на съюза.

Това трябва да стане до юни 2015 г. Тогава изтича и крайният срок за изпълнение на проекта VTMIS. След тази дата всички документи, които се подават от корабите във връзка с посещенията им в пристанищата, трябва да минат на електронен носител.

Първата копка на трафик-кулата е определена за 17 април от 13:00 часа в парка в "Аспарухово".