Украйна пред война, армията навлезе в размирните градове

Летището в Краматорск отново под украински контрол

Украйна е все по-близо до война, пише Нова ТВ. Размирните градове в източната част на страната са под обсада, след като правителството даде ход на мащабна силова операция.
Този път освен специални части на полицията и жандармерията, армията също навлезе в районите, където проруски формирования бяха завзели административни сгради. Първата директна конфронтация между украинските сили и проруските сепаратисти вече е факт. Армията предприе офанзива на летището в град Краматорск, което беше окупирано от бунтовниците.

Информациите към момента са разнопосочни, като броят на ранените варира от 2-ма до близо 100. Според някои руски медии дори има и жертви от двете страни. Официално от пресслужбата на временния президент Олександър Турчинов обявиха само, че Украйна си е върнала контрола върху летището на Краматорск.

Освен това има информации за нахлуване на украинска военна колона в Славянск. Групата е била съставена от около 500 войници, 20 бронетранспортьора, автобуси и друга техника. Проруските активисти в града укрепвали издигнатите от тях барикади. Засега съобщенията не могат да бъдат потвърдени от независим източник.