Пътуваме по-малко в чужбина за Великден

За сметка на това всички български СПА курорти са препълнени

Пътуванията за Великденските и майските празници през тази година няма да са толкова динамични, колкото в предходни години. Туроператори и туристически агенции отчитат спад в записванията за почивните дни около християнския празник и Гергьовден. Това коментираха за Investor.bg представители на бранша дни преди началото на почивните дни.

Не особено оптимистични са изводите на Асоциацията на туроператори и туристически агенти (АБТТА).

През тази година туристическите пакети за почивните дни в началото на май се продават по-добре, отколкото тези за Великденските празници, коментира Ирена Георгиева, която е член на УС на асоциацията и директор на туристическа агенция „Балкан комфорт“. Тя предполага, че може би по-кратката почивка и последващите по-дълги майски празници са сред причините за по-слабия интерес към пътувания по Великден тази година.

За сметка на това записванията за почивните дни в началото на май (1-6 май) вървят по-активно, обясни Георгиева. Най-търсени и тази година са воаяжите до близките дестинации – Гърция, Турция и Сърбия. За разлика от други години, когато безспорен хит са хотелите на Халкидики, сега доста търсени са и пътуванията до по-далечните гръцки острови - Санторини, Родос и Корфу.

Записвания има и за някои по-големи европейски градове, като Лондон и Амстердам. Чартърите до по-далечните гръцки острови вече са продадени, каза Георгиева. И допълни, че най-предпочитани са ценовите оферти между 460 лева за автобусни пътувания и 600 лева за чъртърни, което се смята за много изгодна оферта.

От екзотичните почивки най-търсени по празниците са офертите за обиколна екскурзия на Мароко и малко по-дългото пътуване от десетина дни до Йордания в комбинация с Израел. По данни на туроператорската асоциация тази дестинация вече се съживява, след като дълго време беше замразена заради Арабската пролет.

По отношение на друга популярна за българите дестинация – Испания, туроператори коментираха, че също има спад в търсенето. Записванията за тази дестинация вървят значително по-слабо в сравнение с миналата година, каза Калин Драганов, който също е член на УС на АБТТА. Той посочи, че някои агенции дори намаляват цените на офертите, което е сигнал за проблеми със записванията.

Според Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, хитът за празниците са СПА почивките. По негови данни всички СПА курорти са препълнени – Велинград, Хисаря, Девин, Вършец. Оживление по Великден ще има и в зимните курорти, въпреки че там вече сезонът е закрит. Рагин каза, че хотелите по Черноморието също са резервирани за близките празници от българи и от румънци. Очаква се около 15 хиляди румънци да посетят морските ни курорти по празниците.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма по Великден около 280 хиляди българи ще пътуват в страната при роднини и приятели. СПА курортите и зимните курорти също са запълнени за семейни пътувания, докато къщите за гости са резервирани от по-големи групи за християнския празник, каза Румен Драганов, директор на института.

За разлика от друга година, през този април ще бъдат отворени и голяма част от хотелите по Черноморието, заяви експертът. Той припомни, че миналата година морските курорти отвориха врати едва в началото на май, когато се падаха Великденските празници. Черноморските хотели ще бъдат посетени от българи и румънци.

Около 110 хиляди българи ще пътуват в чужбина за Великден, като основната дестинация остава Гърция заради географската близост и сходния начин на празнуване на празника, смята Драганов. Около 40 хиляди българи са резервирали пътувания за Западна Европа – предимно за Испания, Италия и Германия.

Като цяло се наблюдава известен спад в пътуванията на българи в чужбина за празниците, но причината според Драганов трябва да се търси в това, че почивните дни за Великден и Гергьовден тази година не съвпадат и са разделени от значителен брой работни дни.

Като цяло 120 хиляди чужденци ще посетят България за Великден, смята още той. Те ще са основно от Гърция, Румъния и от Западна Европа, тъй като през тази година православният и католическият Великден съвпадат, а за западноевропейците православните традиции по Великден представляват интерес.

За дългата почивка в началото на май около 340 хиляди българи ще пътуват в страната, а тези в чужбина ще са повече, коментира още експертът. Според него причината се крие във факта, че голяма част от хората избират еднодневни екскурзии до Гърция и по-кратки пакети в рамките на два или три дни.