Обсъждат предложение варненци сами да се грижат за зелените площи

В Ботевата градинка засадиха 201 дръвчета и 40 розови храсти

Общинският съвет ще разгледа предложение на администрацията, част от зелените площи в града да бъдат предоставени за стопанисване на гражданите. Кметът Иван Портних посочи, че вече има желаещи да се грижат със собствени усилия за зеленината в града. Днес той, заедно със студенти от Техническия се включиха в кампанията "Да изчистим България за един ден", като почистиха пространството около блок 13 на улица "Дубровник", където са и студентските общежития.

"Почистването не трябва да е кампанийно. Всеки ден трябва да се грижим за Варна. Преди малко бях на място, където служителите на голяма търговска верига бяха организирали мащабна акция и  бяха събрали над 100 чувала с боклуци от централна част на града. Благодаря на всички варненци, които днес дават своя принос градът ни да изглежда по-чист и жизнената ни среда да е по-добра", каза кметът.

След акцията по почистване, той се включи в засаждането на 201 дървета и 40 розови храсти в Ботевата градинка. Инициативата на IT компанията "158" подкрепиха десетки варненци, който участваха в озеленяването под ръководството на специалисти. Кметът и управителят на фирмата Ивелин Иванов заедно засадиха сребърен смърч, който се очаква с годините да достигне 40 метра височина.

"Искаме да провокираме всички да ни последват и да ги заразим с нашето желание да напарвим нещо красиво за хората във Варна", посочи Иванов.