Откриха планета "двойник" на Земята

Кеплер 186Ф е само с 10% по-голям от Земята и се намира в "обитаемата зона" на звездата си

Астрономи откриха първата планета сходна по размери със Земята и намираща се в "обитаемата зона" на звездата си. Откритието е направено с космическия телескоп NASA's Kepler Space Telescope. Учените са нарекли "обитаема" зоната, в която водата е възможно да съществува в течно състояние - необходимо условие за наличието на живот. Откриването на Kepler 186f потвърдило теорията, че планети с размерите на Земята могат да съществуват в "обитаемата" зона на звезди, различни от нашето слънце.

Досега намерените най-близки до звездите планети са превишавали земната маса с повече от 40%, докато новооткритата е с не повече от 10% по-голяма от Земята.

Въпреки, че размерите на Кеплер 186Ф са вече известни, масата и съставът на планетата не са. Съдейки по предишни изследвания обаче, астрономите предполагат, че повърхността е най-вероятно скалиста.

"Досега знаем само за една планета, на която съществува живот - Земята. Когато търсим живот извън Слънчевата система, ние се фокусираме върху намирането на планети със сходни характеристики, които наподобяват земните", заявява по случая Елиса Кинтана - изследовател в института SETI в НАСА.

Кеплер 186Ф се намира в системата Кеплер 186, на около 500 светлинни години от Земята - в съзвездието Лебед. Освен Кеплер, системата има още 4 планети, които обикалят около звездата с половината размери и маса от нашето Слънце.
Тя се класифицира като М-джудже (червено джудже) - такъв клас са 70% от звездите в Млечния път.

Кеплер прави една обиколка около звездата си за 130 дни и получава една трета от енергията, която Земята получава от Слънцето. Това я поставя по-скоро на ръба на "обитаемата" зона. На повърхността на звездата по пладне е също толкова светло, колкото на Земята около час преди залез.

"Да се намира в "обитаемата" зона за една планета, все още не означава, че тя е обитаема. Температурата на повърхността силно зависи от вида на атмосферата", казва Томас Баркли - учен-изследовател в института в Еймс. За Кеплер 186Ф може да се мисли като за братовчед на Земята, а не като за неин близнак. Въпреки това тя има много характеристики, по които прилича на нашата планета, заявява още ученият.

Космическият телескоп "Кеплер" едновременно след и измерва яркостта на повече от 150 000 звезди. Той е част от първата мисия на НАСА, способна да открива с близки до земните размери планети, обикалящи около звезди, подобни на Слънцето.