Скаути подкрепиха диабетно болни деца по време на регатата

Бебе на 8 месеца болно от диабет тип 1 са регистрирали в "Света Марина"

Домашни сладки като благодарност за разбирането раздаваха варненските скаути на Черноморската регата Tall Ships във Варна. Хиляди варненци посетиха техния павилион на Пристанище Варна, на който се събираха средства за децата болни от диабет. Семействата им изпитват огромни трудности да им купят инсулинова помпа, която струва 7000 лв., а у нас все още този разход не се поема от здравната каса. Отделно консумативите всеки месец са от порядъка на 300 лв. Акцията е в партньорство със сдружение "За инсулинови помпи".

Лъчезарни момичета и момчета вървяха измежду публиката и черпеха с курабии, ореховки и красиво украсени меденки като обясняваха целта на акцията си. "Едва ли можем да съберем пари и за една помпа, но ще запознаем много хора с проблема и се надяваме да ги направим съпричастни. Благодарим на организаторите на регатата Тол Шипс, които  ни съдействаха да бъдем тук и да популяризираме нашата кауза", каза Женя Младенова от варненските скаути.

Двама френски скаути помагат в кампанията. Те ще останат във Варна до август месец, за да участват в инициативите на своите съмишленици.
Все повече деца заболяват от диабет тип 1. В Уинверситетска болница "Св. Марина" ендокринолозите са регистрирали случай на бебе на 8 месеца, отключило коварната болест. В световен мащаб диабет тип 1 от 20 години се лекува с инсулинова помпа. У нас медицинският аксесоар все още не е широко разпространен и създава много грижи на семействата на малките пациенти.