Започнаха велоалеята в "Аспарухово"

Мисия Варна

09-05-2014, 14:29

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Велоалеята е разделена на три участъка, които поетапно ще бъдат възстановени

С асфалтиране на повредени участъци започна изграждането на трасе за велосипедисти от Аспаруховия мост до парка в едноименния квартал. Проектът, разработен от инженерите в Дирекция "Устройство на територията" в район "Аспарухово", предвижда велоалея с обща дължина над 2 километра. Реализацията на идеята е възможна благодарение на проекта "MOBISEC - Мобилни инициативи за устойчиви европейски общности", съфинансиран от Генерална дирекция "Мобилност и транспорт" (DG MOVE) на Европейската комисия и от община Варна, като целта е повишаване безопасността по улиците на града и популяризиране на велосипедния транспорт.

По протежението на канала Море-Езеро откъм северната страна на квартал "Аспарухово" има изградена асфалтова алея. Тя започва от кръстовището на ул. "Мара Тасева", бул. "Първи май" и ул. "Св. Св. Кирил и Методий" и завършва до пречиствателната станция "Малка Чайка". Разработеният проект включва част от тази алея, както и съществуващата пешеходна алея в Аспарухов парк и асфалтовата алея покрай плажа. На много места състоянието на съществуващата инфраструктурата не е добро, затова велоалеята е разделена на три участъка, които поетапно ще бъдат възстановени. Началото бе поставено с фрезоване и преасфалтиране на най-проблемния участък - дупките по алеята от Аспарухов мост до т.нар. "Кей І".

Като част от проекта ще бъде положена и маркировка за очертаване зоните на движение на велосипедисти и пешеходци. Вече са поставени и знаците, забраняващи движението на автомобили по трасето на бъдещата велоалея. Предвижда се проектирането и на нова част, която да свърже велоалеята с един от подходите към моста, както и възможността преминаването на велосипедистите към централната част на Варна да става не по моста, а под него - с хидробус.