На 5-ти септември обявяват културната столица на Европа

Пловдив е предградие на София, Велико Търново е много малък, според сър Робърт Скот

"Варна е много силна кандидатура за европейска столица на културата през 2019 година", категоричен беше сър Робърт Скот, който е консултант на Община Варна в надпреварата кой български град ще получи престижната титла. Той говори днес пред общинските съветници, събрани на тържествена сесия по случай 24 май.

В последния етап, през декември 2013, кандидатурата на Варна получи одобрение на журито и стигна до финала заедно с още 3 български града - Пловдив София, Велико Търново.

"Особено сме удовлетворени, че победихме Бургас и в момента сме единствените представители на Източна България", каза сър Скот и предизвика бурни аплодисменти в зала "Пленарна". Според него кандидатурата на Варна е изключително силна, за разлика от тази на Пловдив, който на практика бил предградие на София. Велико Търново, според британския консултант, бил чудесно място, но пък прекалено малък, за да бъде европейска столица на културата. Сър Скот изброи още предимства на града ни и припомни, че през 2008 година, когато е оглавявал инициативния комитет за кандидатурата на Ливърпул, там също е имало всеобщ скептицизъм и липса на вяра в крайната победа.

До 21 юли трябва да е готова финалната апликационна форма по кандидатурата на Варна. На 1 септември делегация от представители на международното жури ще посети варна. 3 дни по-късно екипът ще направи финална презентация пред цялото жури в Министерството на културата в София, а късно следобед на 5 септември трябва да стане ясен победителят. "Варна е много силен кандидат, заслужава подкрепата на всеки!", завърши сър Робърт Скот.