Подготвят нов Закон за инвестициите

Животът

18-05-2014, 09:55

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това стана ясно след изнесеното заседание на министрите във Варна

Необходим е нов Закон за инвестициите, обяви министър-председателят Пламен Орешарски във Варна на срещата си с кметове и народни представители във Варна след изнесеното заседание на Министерския съвет в града, предаде bTV.

Премиерът е подчертал, че вече е възложил изработването на такъв закон, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. "Той трябва да бъде максимално опростен и да има ясно регламентиране на привилегиите, които могат да се дават", е отбелязал Пламен Орешарски.

На предишното изнесено заседание кабинетът за кратко се занима отново с инвестиции - по-конкретно, без обсъждане реши да даде сертификат за инвестиция клас А на проекта за застрояване на Карадере, без дори да е минал всички законови процедури като тази за съответствие с околната среда.

На срещата във Варна той е призовал още общините да подават информация за подходящите места за инвестиции на тяхна територия. Според премиера е добре тази информация да се събира на едно място - в Агенцията за инвестиции. По думите му това, от една страна, може да бъде полезно за общините, а от друга, ще направи възможна по-експедитивната работа на агенцията. Вицепремиерът Даниела Бобева е подчертала, че информацията е важна за задвижването на икономиката.

В рамките на разговора е обсъдена и промяната на Закона за обществените поръчки, отбелязват от пресцентъра на кабинета.

В рамките на разговора са били обсъдени въпросите, засягащи общините в областта, като акцент е бил поставен върху туризма и инфраструктурата. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов е подчертал значението
на преместването на пристанищната дейност и изграждането на интермодалния терминал във Варна, което ще позволи да се изведе транспортът и тирове да не влизат в града.

Министърът на образованието Анелия Клисарова е акцентирала върху значението на професионалните паралелки в средното образование.