Аквариумът днес: запустели останки на един от символите на Варна

Животът

05-06-2014, 09:09

Снимка:

Фейсбук/ "Страницата на изгубена Варна"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стара сграда в центъра се руши върху пешеходна улица (снимки)

Спомняте ли си как изглеждаше фасадата преди?

Аквариумът е един от символите на Варна. Сградата е построена през 1911 г., но започването на Балканската война през 1912 г. не дава възможност за завършване на обзавеждането ѝ. Започването на Първата световна война през 1915 г. отново прекратява развитието на института, а краят на войната нанася сериозни поражения и на вече построеното здание. Сградата на Аквариума става убежище на войскови части, а после и квартира на прогонените от родината си тракийски бежанци. След нещастното завършване на войната през 1918 г. зданието е било използвано последователно от войскови части до 1920 г., от Машинното училище до 1922 г. и от Рибарското училище до 1930 г. През 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция.

Днес величествената сграда е по-скоро запустели останки. Поне отвън. Няма го бръшляна, няма го и езерцето. Има разруха, грозни навеси, разхвърляни кашпи и заведенията са окупирали и малкото площ, където някога на воля играеха децата.

"Кичът у нас за съжаление властва повсеместно. Не подминава и Варна, която наистина много харесвам и обичам. Кой "гениален", плитък мозък можа да загрози фасадата на една от най -емблематичните сгради на Варна? Разрошили са такава красота уж за да взимат от наеми и да се издържат... но факт е навеса и запустелите останки от кафене....грозна гледка", коментират варненци във Фейсбук в "Страницата на изгубена Варна".

Кой е отговорен за това?

Нека припомним, че Аквариумът е част от Института по рибни ресурси - подразделение на Селскостопанската академия на България. Бившият областен управител Данчо Симеонов загуби поста си заради безразборно дадени под наем на заведения терени около Аквариума.

"Спомням си го .... като дете доста съм играл там ...включително падане в шадраванчето .... а сега са сложили и това черно покривало на фасадата - сякаш за да е "пълен" траура", допълва друг разочарован.