ДПС намекна за коалиция с Бареков

Новините

06-06-2014, 10:11

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кабинетът пада, ДПС поиска предсрочни избори

Категорично обаче отрича каквато и да е опция с националистически формации

"Никога не сме казали, че "България без цензура" ни е евентуален партньор, но не сме казали и обратното. Ръководството ни никога не е разглеждало този въпрос, нито политическата физиономия на тази , Това каза в ефира на Нова ТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев на въпрос относно възможността за бъдеща коалиция с бившия телевизионер Николай Бареков. Възможни са всички видове коалиции, добави депесарят, но направи уговорката, че "забранените опции са всички националистически формации".

Като необясними той определи вчерашното изказване на Радан Кънев от Реформаторски блок, според който с оттеглянето на подкрепата от кабинета „Орешарски" ДПС-мафията прави опит да се препозиционира. На въпрос относно неочакваното заговаряне за предсрочни избори от вчера Цонев отговори, че на европейския вот избирателите са задали патова ситуация и политическа нестабилност, която не може да бъде преодоляна.

Според него коалиционните парнтьори вече са провели разговори, в резултат на които е била дадена и вчерашната извънредна пресконференция, която изненада за всички.
„Обсъдени са всички варианти, без пълен мандат на този кабинет”, обяви той. Можехме дори да увеличим влиянието на кабинета и можехме да продължим да го поддържаме, ако това беше самоцел за нас. Има отворени опции за вот наесен, през пролетта на следващата година, както и за такъв отново следващата година, заедно с местните избори, каза още народният представител.

„Ако на тези избори бяхме получили достатъчно ясна и силна подкрепа, щяхме да ъпгрейдваме програмата на кабинета с различни стратегии - борба с монополите, социалната политика и т.н. Не се получи, защото нито една от двете партии не получи желаната подкрепа”, обясни мотивите на партията си Цонев.

Относно твърденията за евентуална коалиция на ГЕРБ и ДПС бившият член на СДС заяви, че на този етап между тях не може да има разбирателство.

„Ако ГЕРБ е имал някакво взаимодействие, то не е било с партия ДПС”, коментира Цонев по повод твърденията за тайни преговори между Борисов и Местан, но не отрече възможността за контакт между висши функционери на двете партии, каквито са Делян Пеевски и Цветан Цветанов, например.

„Не може да тълкувате отношението към БСП като предателство, защото то се изразяваше в работа в два кабинета, в единия от които бяхме непропорционално добре представени в министерствата и работихме повече от нашите колеги от левицата”, припомни още Цонев и увери, че раздор между тях и социалистите няма.