ДПС няма против задължителния вот

Искането на БСП за предсрочни избори е мъдра позиция, отсече Местан

"Искането за предсрочни избори по-рано, отколкото ние ги искахме" е новината от днешната извънредна пресконференция на БСП, смята лидерът на ДПС Лютви Местан. Той беше категоричен, че България отива към предсрочни избори, защото те са неизбежни, а не заради вчерашната пресконференция на движението. БСП иска предсрочни избори, но не незабавно. Местан заяви, че е това е мъдра позиция на един силен политик. Това трябва да се подкрепи, има много логика в провеждането на избори на дата, която да направи възможно новият парламент да извърви цялата бюджетна процедура, посочи той.

ДПС не е против въвеждане на задължително гласуване, стана ясно още от думите на лидера на движението Лютви Местан. Неговите подозрения обаче са, че проблемът е, че тезата е изказана именно от него и от ДПС.

"Жалко, ако някой се нуждае от удобен виновник, жалко", коментира Местан, но допълни: "Не драматизираме нищо, в това число и искането за задължително гласуване, това е автономно право на БСП, на ГЕРБ и на останалите партии, които биха го подкрепили. Искането на задължително гласуване е втората новина", според Местан.

Той заяви, че не иска да е вярна интерпретацията на медиите, че предложението на БСП за задължителното гласуване е отмъщение на БСП срещу ДПС и посочил, че би се почувствал огорчен, ако това е вярно.

Местан уточни, че предложението за задължително гласуване на левицата не е било споделено с движението, но нямало да използва израза "бяхме изненадани", защото било автономно право на БСП да разгръща свои политически идеи.

Местан определи като верен и точен анализ думите на Станишев за неизбежни предсрочни избори след ниската подкрепа на евровота за властта. Той посочи, че вчера е изпълнил дълга си. "Няма да влизам в спор кой и защо е бил изненадан от вчерашното ми изявление. В тази деликатна ситуация трябва да запазим коректния стил и трябва да останем отворени за диалог с всички", подчерта той.

Лидерът на ДПС обаче заяви, че вариантите, които е обявил, "бяха споделени предния ден с г-н Станишев", както и предпочитанието на Движението за избори в края на 2014 г. "Не допускам това да бъде оспорено или отречено, не би било коректно", подчерта той.

Местан подкрепи и тезата на Станишев, че "формулата на програмния кабинет е изчерпана", но според него тя е била единствената възможна.