Не дават пари за Перперикон, може да остане незавършен

Най-големият проблем е, че в края на лятото приключва мащабният европроект по ОП"Регионално развитие" за 4 млн.лева.

"Необходими са 200 000 лева за завършване на разкопките в терен, който свързва Двореца-светилище пряко с Акропола. При последното парламентарно питане министърът на културата е заявил, че общо 500 000 лева са отделени за археологически проучвания през това лято. Тези средства са за всички археологически обекти, аз предполагам, че заявките са над 200", каза професор Николай Овчаров, цитиран от "Стандарт". "Власите се давят на края на Дунава", припомни поговорката известният археолог във връзка с финансовите спънки за довършване на Перперикон като изключителен паметник на културния туризъм у нас.

Според него за първи път от пет правителства насам няма индикации, че ще се заделят необходимите средства за Перперикон при това на финалната права. А най-големият проблем е, че в края на лятото приключва мащабният европроект по ОП"Регионално развитие" за 4 млн.лева.

Според европейските правила след приключване на проекта на археологическия обект не могат да бъдат извършвани строителни дейности в следващите 5 години. Незавършеният терен ще стои буренясал и ще боде очите на туристите. Средногодишно идват по 250 000 и Перперикон –тази цивилизация на скалните хора е най-посещаванияот обект у нас след Царевец. Тази година е юбилейна за него-15 години от началото на археологическите разкопки под ръководството на родния Индиана Джонс, припомня още "Стандарт".