Руската преса: Американците спряха "Южен поток"

Новините

09-06-2014, 09:10

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Изказванията в чуждите медии варират от меки на запад, до доста по-остри в Русия

Американците спряха "Южен поток" в България, пише вестник "Росийская газета".

Руският официоз отбелязва, че българският премиер Пламен Орешарски е обявил преустановяването на работата по проекта за газопровод, докато бъдат отстранени всички забележки от страна на Брюксел, след среща с американски сенатори.

До последния момент българското правителство отбиваше опитите на Еврокомисията да спре "Южен поток" напълно успешно, посочва "Росийская газета".

Изправена пред критиките на Запада, България замрази строителството на "Южен поток", пише доста по-меко френският вестник "Монд".

Ежедневникът отбелязва, че София е преустановила подготовката за изграждането на руско-италианския газопровод след критики от страна на Вашингтон и Брюксел.

Европейската комисия поиска във вторник от България да преустанови строителството на руския проект за газопровод с аргумента, че не е спазила европейското законодателство. Експерти от Брюксел са очаквани тази седмица в България за разговори с правителството, посочва "Монд".

Вестникът цитира изявлението на американския сенатор Джон Маккейн, направено вчера в София, че САЩ подкрепя "усилията на българското правителство да се стреми, с висок приоритет, към енергийна независимост от която и да било страна".

Премиерът и министърът на икономиката и енергетиката непрекъснато уверяваха колко е важно строителството на газопровода за България.

"Визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн обаче показа нагледно, че доларът командва европейската политика", коментира руският ежедневник.

"Всичко, за което София възнамеряваше да се договори с Брюксел, просто бе отнесено от американците", заключава "Росийская газета".

Главният редактор на руското списание "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов коментира пред РИА "Новости", че въпросът за строителството на "Южен поток" в България не е закрит.

"Борбата между страните в конфликта ще продължи", подчертава той. Според Лукянов Европейската комисия е категорично против "Южен поток", тъй като "той влиза в разрез с линията на съкращаване на зависимостта от Русия".

"На България се оказва гигантски натиск от страна на Европейската комисия, която формално не може да спре строителството на (руския газопровод), но предявява много претенции, касаещи конкретни въпроси", обяснява той.

Руският политолог отчита, че "България не е такава страна, която може да се противопоставя сериозно на натиска на Европа", като дава пример с резкия обрат в позицията на премиера.

"Борбата ще продължи. За Русия това означава много допълнителни главоболия. Въпросът не е закрит, но той, естествено, силно се усложнява", обобщава Лукянов.