Румен Петков: Решението за "Южен поток" е унизително за цялата страна

Бившият вътрешен министър съзря задкулисно управление на държавата

"Дали Орешарски не беше говорител на "Позитано” вчера?”, запита Румен Петков. "Ако тези тримата конгресмени са били на обяд с ключови фактори от "Позитано” и са договорили три неща – това правителство да остане, докато срине "Южен поток”, докато направи необратим незаконния 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и докато не направи необратим процеса с купуване на американска ескадрила”. Така той коментира спирането на проекта "Южен поток”, което премиерът Пламен Орешарски обяви вчера след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.

Ексвътрешният министър цитира заместник-министъра на околната среда Чавдар Георгиев, който още миналата година му казал, че това правителство няма да реализира нито един проект, свързан с Русия.

"Това е част от задкулисието, когато без мандат двама депутати или двама министри се срещат с група американски сенатори. Това е сериозна политическа среща. Орешарски я направи в кабинета си, което е върхът на унижението, въпреки че той отдавна е ударил тавана”, категоричен бе Петков.

Той коментира и че спирането на "Южен поток” засяга още интересите на Италия, Австрия, Унгария.

"Не може да спреш "Южен поток” и да не изгониш министъра на икономиката и енергетиката”, коментира Петков.

Бившият вътрешен министър посочи, че решението за проекта е унизително както за БСП, така и за цялата страна.

"Когато зад гърба на обществото се провеждат срещи, от които може да пострада българският национален интерес – това е унизително”, подчерта той.

Петков не спести и критиките си към лидера на социалистическата партия Сергей Станишев.

"Поведението на Сергей Станишев е абсолютно неадекватно. Защото това, което Станишев говори сега, и Георги Първанов, и Ивайло Калфин, и аз го говорим от близо година. Защото ръководството на БСП и персонално Станишев да се сърди на Лютви Местан? Той си мълча 11 дни – той остави мандатоносителя 11 дни да направи анализ, да излезе и да даде своята оценка”, каза още Петков.