Румен Петков: Орешарски успя да съсипе и "Южен поток"

Само за да може фирмите на Делян Пеевски да се качат върху тръбата. А те всъщност, се качиха върху националния ни интерес

Грабежът в енергетиката във времето на управление на кабинета "Орешарски" достигна колосални размери. Премиерът съумя да дискредитира даже и един от стратегическите за България проекти "Южен поток" в името на кражбата, заяви Румен Петков в поредното си послание. "Министър-председателят не направи публична обществена поръчка, не гарантира интереса на обществото и държавата, не съумя да защити национална позиция, в името на това да настани фирмите на Делян Пеевски по тръбата. Само че това го видяха в Брюксел", каза Петков.

Той посочи липсата на логика и обяснение за цената на енергийния проект. "Премиерът не пожела да обясни защо "Северен поток" струва 7 млрд., 500 млн., при дължина 1 224 км. под вода, а "Южен поток" на българска територия е повече от два пъти по къс - 511 км., изцяло на суша, но струва 3 млрд., 500 млн. долара".

Според Петков това показва явна финансова злоупотреба под покровителството на кабинета. "Кои са, всъщност, фирмите, на които е даден "Южен поток". Сега, за да може министър-председателят да обслужи интересите на Делян Пеевски, той съсипа интересите на "Южен поток", от който са зависими, в добрия смисъл на думата, още пет европейски държави. Това грабителство няма да бъде простено. Това, че премиерът е възприел да бъде слуга, е негов проблем. Но това, че слугата удря европейска България, удря стратегически за България инвестиционни проекти, е проблем на обществото. Аз нямам илюзия, че прокуратурата ще предприеме някакви действия срещу него, поне докато обслужва олигархични интереси. Този период ще свърши и тогава ще дойде времето на всички злоупотребили".

Румен Петков отново засегна темата за назначението на Георги Христозов и зададе въпроси към премиера. "На колко борда е член? Може би на четири? Какво е възнаграждението, което получава месечно и в какво състояние са дружествата, към чието управление има пряко отношение? Това са все въпроси, на които един ден Пламен Орешарски ще трябва да отговаря".