Борисов и ГЕРБ – най-споменавани в медиите преди евровота

Новините

10-06-2014, 15:53

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Това сочат данните на проучване, базирано на 6881 регистрирани материала

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е най-споменаван в медиите (1293 пъти), следван от президента Росен Плевнелиев (898) и председателя на БСП Сергей Станишев (815). ГЕРБ пък е най-споменаваната партия със сериозна преднина пред БСП и ДПС.

Това сочат данните от проучване на Фондация "Медийна демокрация" и Фондация "Конрад Аденауер" за най-новите тенденции в отразяването на политически теми - с акцент върху кампанията за евроизборите, съобщи БТА.

Изследването обхваща периода 1 януари - 23 май тази година, разглежда всекидневниците "Труд", "Телеграф", "Сега" и "Преса", както и централните информационни емисии на БНТ, БТВ, Нова ТВ и ТВ7. Общият брой регистрирани материали е 6881 единици.

Бойко Борисов е отразяван в медиите по-често в сравнение с миналата година.

Той е споменаван 63 на сто по-често от опонента си Сергей Станишев и 57% по-често от премиера Пламен Орешарски. "Присъствието на първите трима в класацията - Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Сергей Станишев, обаче е носител на негативно отношение", посочи ръководителят на Фондация "Медийна демокрация" доц. Орлин Спасов.

Доста споменавани в медиите са Николай Бареков и Георги Първанов, които изпреварват министър Цветлин Йовчев и председателя на парламента Михаил Миков. Това според Спасов показва силен информационен възход на Бареков и информационно завръщане на Първанов.

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев доминират и в четирите наблюдавани телевизии.

Пламен Орешарски е представян най-често в БНТ, което според Спасов е нормално, тъй като телевизията е обществена медия.

Лидерът на ББЦ Николай Бареков доминира в ТВ7. "Нито една друга телевизия не отделя толкова голямо внимание на Бареков, като в целия разглеждан период той е представян в позитивна светлина", отбеляза Спасов.

В четирите наблюдавани всекидневници също се вижда силното информационно присъствие на Борисов, обаче предимно негативно.

Николай Бареков е "свръхпредставен" във в. "Телеграф". "Бареков успява да измести Бойко Борисов като субект, който изразява мнение по ключови теми за страната", посочи Спасов.

"Много наситеното присъствие на Бареков в медиите не е пасивно, той произвежда активно отношение към темите, които засяга", допълни експертът.