Расте подкрепата за задължителното гласуване

Лидия Йорданова, "Екзакта": Масовите представи за честни избори рухват под тежестта на контролирания вот

В масовото съзнание се прокрадва идеята за задължителния вот като решение на контролирания вот. Регистрираме постоянен ръст на подкрепа за задължителното гласуване, каза в предаването „Преди всички“ на БНР Лидия Йорданова, директор на социологическа агенция "Екзакта Рисърч Груп".

Задължителното гласуване е най-неприемливо за т.н елитни обществени прослойки – хората в висше образование, в които усещането за нарушаване на демократичните им права е особено силно. В момента смятат че това е недопустим компромис, който ограничава правата им в преломен политически момент, когато се преструктурира политическото пространство, обясни Йорданова.

Идеята за задължително гласуване най-добре се приема от привържениците на ГЕРБ, над средната е подкрепата и сред гласуващите за БСП. Привържениците на ДПС и "Атака" се отнасят отрицателно към идеята, каза още социологът.

Според Лидия Йорданова разговорът трябва да върви паралелно - време е и електронното гласуване да може реално да се упражнява.

Изборите едва ли ще са през юли, каза още Йорданова. Според нея поуката за социолозите от евроизборите е да можем обективни, актуални и да четем отвъд политическите напъни на политиците.