Местан: Задължителното гласуване е цинизъм

Новините

12-06-2014, 11:02

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДПС няма против задължителния вот

Eдно право не може да се превърне в задължение,коментира лидерът на ДПС

Задължителният вот на първо място ще навреди на политическата система и ще задълбочи нейните пороци. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на влизане в Народното събрание, информира bTV.

"Ако все пак се въведе задължително гласуване, което най-вероятно ще се случи, защото пред очите си виждам едно много мило съгласие сред останалите политически сили ви уверявам, че са им много грешни сметките", заяви той. "Като либерал, застъпвам разбирането...едно право не може да се превърне в задължение", подчерта Местан.

Лидерът на ДПС посочи, че е цинична тезата, че със задължителното гласуване ще се повиши легитимността на централната власт. "Ако политиците имаме проблем с представителността ни, на първо място трябва да търсим проблема в нас", визира Местан.

Темата за задължителното гласуване се върна на дневен ред след като се появи разрив между БСП и ДПС. Преди седмица лидерът на социалистите Сергей Станишев спомена за подобна конституционна промяна, като в това наблюдатели веднага видяха удар срещу коалиционния партньор.

Вчера депутати от "България без цензура" внесоха и конкретни законови текстове по отношение на задължителния вот.