Пуснаха подсъдим за забранени лекарства в домашен арест

Крими

24-06-2014, 13:50

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

"Колегите" му от задържаната престъпна група остават в ареста

Днес, Апелативният съд във Варна измени мярката за неотклонение на Елзар Кяшифов и определи той да търпи втората по тежест мярка "домашен арест". В същото време съдът потвърди постоянния арест на Росен Ников от Добрич и на Емил Асенов от Нови пазар. Тримата са обвиняеми по досъдебно производство на ОДМВР в Шумен за придобиване и притежание на лекарствени средства, съдържащи псевдоефедрин и за митническа контрабанда. Други три лица, разследвани по това досъдебно производство търпят по-леки мерки за неотклонение. Разглеждането на мерките стана след като на 13 юни Шуменският окръжен съд отказа да измени ареста на първоначално задържаните под стража Ников, Асенов и на съучастника им Елзар Кяшифов от Нови пазар.

Пресслужбата на съда припомня, че тримата мъже попаднаха в Шуменския арест от 19 април тази година с определение на Окръжен съд Шумен. Разследването срещу тях и другите трима мъже е започнало затова, че придобили и държали голямо количество от лекарство, което съдържа дериватна форма на ефедрин и което от 2005 година е забранено в България. В хода на следствените действия се установило, че хапчетата, открити в домовете на обвиняемите  са на стойност 166 512 лева и са внесени от Република Турция. От  началото на м.Юни тази година Ников, Асенов и Кяшифов имат повдигнато и още по едно обвинение в митническа контрабанда, извършена в периода от 22 март до 19 април 2014 година.

Въззивната апелативна инстанция днес обсъди единствено законосъобразността на мерките за неотклонение на обвиняемите лица и не коментира прецизността на обвиненията срещу тях. За да потвърди най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо Ников и Асенов, съдът се съобрази със събраните в хода на разследването гласни свидетелства, веществени доказателства и другите материали. Преценката им обосновава извода, че всеки един от тях е съпричастен към престъпната дейност, за която са привлечени като обвиняеми. Въззивнияат съд потвърди изводите на ШОС, че има опасност Ников и Асенов да извършат нови престъпления или да се опитат да окажат въздействие върху неразпитани все още свидетели. 42 годишният добричлия е осъждан 3 пъти, като последната му условна присъда е от 2013 година. В условията на изпитателния й срок той е продължил с престъпната дейност. 40 годишният Асенов също е в условията на изпитателния срок на условна присъда от 2011 година, като преди това има още едно наказание в съдебната си биография.

Третият обвиняем – 50 годишният търговец Елзар Кяшифов също е съпричастен към престъпната дейност, но за разлика от другите двама има чисто съдебно минало, направил е пълни самопризнания и е съдействал за разкриване на обективната истина. Въззивният съд намира, че Кяшифов няма да се укрие от наказателно преследване и няма да извърши друго престъпление, а "домашният арест" ще гарантира участието му в продължаващите следствени действия.

Определенията на Варненския апелативен съд, с които е потвърден арестът на Росен Ников и Емил Асенов, разследвани за придобиване и притежание на лекарствени средства, съдържащи псевдоефедрин и за митническа контрабанда, както и изменената мярка за неотклонение "домашен арест" за Елзар Кяшифов, разследван по същото дознание са окончателни.