Фалшификаторите от таксито остават в ареста

Двамата могат да получат от 2 до 8 години затвор

Двамата хванати с фалшиви евро, при спецоперацията в която бяха извадени от такси на булевард "Ян Хунияди" остават в ареста. Георги Ац. и Димитър Сим., задържани в понеделник с повече от 50 фалшиви банкноти с номинал по 100 евро от днес ще търпят постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", определена от Варненския окръжен съд. 31-годишният Георги и 41-годишният Димитър са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на ОД МВР Варна за притежание на подправени парични знаци - престъпление, което е тежко по смисъла на закона.

Днес ВОС се съобрази със събраните през първите три дни гласни свидетелства, материали и експертните справки, които обосновават предположението, че всеки един от тях е съпричастен към престъплението, за което са привлечени като обвиняеми. За притежанието на фалшиви пари законът предвижда наказание от 2 до 8 години "лишаване от свобода". Първата съдебна инстанция намира, че ако са с по-леки мерки за неотклонение както Георги, така и Димитър има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. Георги е в изпитателния срок на условна присъда за два грабежа, а Димитър има 6 изтърпени наказания за различни престъпни деяния. Той е излязъл от затвора през април 2012 година след изтърпяна 8 годишна присъда.

Определенията на Варненския окръжен съд, с които бе определена първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" за  Георги Ац. и Димитър Сим., разследвани за притежанието на повече от 50 фалшиви банкноти с номинал по 100 евро подлежат на обжалване пред Апелативен съд Варна на 1 юли 2014 година от 10,00 часа.