Общината търси апартаменти за останалите без дом

Обавиха конкурс за разрушител на незаконни строежи

Общински служители ударно събират оферти от фирмите за недвижими имоти, за да осигурят жилища под наем за останалите без дом семейства от Аспарухово, научи Varnautre.bg. Идеята е хората е бъдат настанявани в тях и да плащат общински наем, а разликата до нивата на пазарните цени да се поема от градската хазна. Така ще бъдат осигурени домове за всички евакуирани от квартала, чиито къщи пострадаха при наводнението миналия четвъртък - отнесени са от водата или са опасни за обитаване. 100 човека може да поеме приюта в СУПЦ "Д-р Анастасия Железкова", други 30 фамилии ще бъдат настанени във фургоните, които пристигат днес във Варна. Поне още 400 човека ще трябва да бъдат настанени от общината, като за това се търсят всички възможни варианти.

Междувременно администрацията обяви обществена поръчка  за избор на изпълнител за „Премахване на незаконни строежи от четвърта до шеста категория включително, или на части от тях, съгласно чл.225а от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ на територията на Община Варна”.

Избраните трима изпълнители ще подпишат договор за две години на обща стойност 400 000 лева.

Изпълнителят трябва да извърши проектиране и строително-монтажни работи за премахването на незаконни строежи съгласно техническа спецификация, разработена от община Варна. Спечелилата фирма ще събаря стени, сгради, огради и др. Ще извозва отпадъците и ще извършва транспорт на тежкотоварна техника и други СМР необходими за изпълнението на обектите.

Ако при провеждане на процедурата се установи, че не е налице достатъчен брой потенциални изпълнители или, че няма достатъчен брой оферти, които да отговарят на предварително обявените условия, възложителят ще сключи рамково споразумение само с участниците, чиито оферти отговарят на предварително обявените условия, става ясно от условията по обществената поръчка.