Регата "Света Марина" дава старт на празниците на Созопол

12 отбора ще мерят сили от петък до неделя в класовете Оптимист и Лазер 4.7

Празниците на Созопол стартират с четвъртото издание на ветроходната регата „Света Марина Созопол” на 11 юли, петък. В продължение на три дни в созополския залив състезатели от 12 български клуба и отбори от Александруполис и Кавала, Гърция ще мерят сили в класовете ОПТИМИСТ и ЛАЗЕР 4,7.

Празничната програма на община Созопол включва още няколко спортни събития. Плувци от цялата страна ще участват в традиционния плувен маратон,който стартира от 8.30 часа на 17 юли,четвъртък  на пристанището. Към момента са записани около 80 плувци. Стартът на плувния маратон е от пристанището, а финала ще бъде на Централния плаж, където кметът на Созопол Панайот Рейзи и председателят на общинския съвет Красимира Германова ще наградят най- добрите състезатели. Гостите на града могат да наблюдават състезанието от кораба „Биг Баба”, който ще направи обиколка в залива.

Любителите на морските спортове ще се насладят и на демонстрацията на представителите на различните созополски спортни клубове, която ще се проведе в залива успоредно с плувния маратон.

С голям интерес се очакват и двубоите  по време на традиционните народни борби, които ще започнат от 15.00 часа на стадион „Арена Созопол”. 120 борци от цялата страна, включително шампиони от национални и международни състезания ще участват в народните борби. Гост на събитието ще бъде президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов.

Празниците на Созопол, посветени на св. Марина ще завършат с турнира по подводен риболов за купата на Света Марина,който ще се проведе на 19 юли,събота от 9.00 часа на пристанището. Интересът тази година е рекорден, заяви секретарят на младежта и спорта към общината Петър Христов. Към момента са се записали над 100 състезатели от 16 клуба по подводен риболов. Те ще пробват късмета си в залива на Созопол, за да уловят най- голямата риба.

Тегленето на улова и награждаването ще бъде от 16.00 часа.

Станалият традиционен турнир по подводен риболов привлече вниманието на Българската федерация по подводни спортове, които са планирали да проведат Държавното първенство по подводен риболов в Созопол.  Шампионатът ще се проведе на 11 и 12 септември.