"Форбс":Любопитният случай с атаката срещу българската банка

Новините

13-07-2014, 14:05

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Според авторката нещата с изнасянето на парите от банката са доста мътни

В статия под заглавие "Любопитният случай с атаката срещу българската банка" американското списание "Форбс" разказва на сайта си за скандала около Корпоративната търговска банка.

След изреждане на фактите и събитията в текста се подчертава, че в изявлението си БНБ отправя обвинение в измама към Цветан Василев заради това, че ден преди поставянето на банката под държавен надзор от трезора й са изнесени близо 206 милиона лева (вкл. в равностойност евро) в брой и предадени на трети лица срещу разписка. От БНБ осъзнават, че нейният надзор по случая не е бил адекватен, но ръководството на централната банка хвърля отговорността върху един от подуправителите, който се занимава с банковия надзор. 

Всички членове в управителния съвет на БНБ бяха обявени за невинни, а това не вещае добро за банковия надзор в България, се казва в публикацията.

В статията се подчертава, че пренасянето на такова количество пари в брой е изключително събитие поради техния физически обем. Със сигурност някой трябва да е забелязал камионите с левове и евро, напускащи банката ден преди рухването й. И тук нещата са доста мътни, посочва авторката Франсис Копола. 
Тя припомня, че ударът срещу КТБ е започнал със скандала между Василев и главния вложител в банката Делян Пеевски, който е изтеглил от нея авоарите си, и пита: Пеевски не може да бъде обвинен в обира на банката, но искам да знам защо той си е изтеглил авоарите? Каква информация е предизвикала неговото решение и откъде е получил тази информация?

Според авторката има и друга още по-мрачна възможност - да се окаже вярно твърдението на Василев, че това е кампания с цел умишленото му дискредитиране. Тогава ще излезе, че не става дума само за измама и корупция, а за сложна политическа игра на българските олихарси с участието на банката, нейни служители, а може би и БНБ като пионки в играта. Победителят печели контрол върху финансовата система и вероятно върху правителството на България, а победените свършват в затвора, в изгнание или в гробищата, предполага Франсис Копола, но все пак отбелязва, че може би е прекалила с гледането на сериала "Играта на троновете".

Знаем, че е имало измама в КТБ, но още не знаем защо е била атаката срещу нея. И нямаме понятие каква е причината за удара по Първа инвестиционна банка. Знаем само, че БНБ обвинява "неизвестен извършител" в опит за дестабилизиране на банковата система, вероятно по политически причини. Арестувани бяха дребни
фигури и разследването със сигурност ще продължи, но дали някога ще узнаем кой наистина е стоял зад всичко това и какви се му били целите, завършва материалът на сп. "Форбс".