Максуда: ДПС и Евророма обещаваха да запазят къщите ни

Мисия Варна

15-07-2014, 09:09

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Циганите искат областният при тях в махалата

"Идваха нощем тук, по изборите, хвърляха ни по 20-30 лева да гласуваме. Обещаваха като стане техният човек кмет, че няма да събарят къщите ни. Обещаваха да ни прекарат ток, вода. Къде са сега ДПС и Евророма? Тогава обещаваха, сега ги няма". Това твърдят ромите от "Максуда", чиито къщи от подръчни материали са накацали по двата ската на дерето на ул. "Пеячевич". Екипът на Нова телевизия - репортерът Нивелина Няголова и операторът Константин Стоянов, бяха атакувани от недоволни от събарянето роми по време на живо включване в сутрешния блок на телевизията днес. От всички страни мургави мъже и жени опитваха да докопат микрофона, за да кажат какво мислят.

"Имам 3 деца, няма къде да ходя - ще ги паля. Заливам с бензин и ги паля", успя да извика мъж пред камерата. "Аз живея с инвалидна жена, децата ми са 7, все малки, 4 ученика имам. Не ме снимай мен като говоря, ще ти хвърлям това кафе в лицето. Обещаваха ми "Жилфонд", няколко пъти ме викаха и - нищо. Няма къде да ходя. От както съм се родила живея тук, от 17 години. Ще съборят тук, аз ей там отсреща ще вдигна друга барака", каза една от участничките в репортажа.

Опит да се включи в предаването направи районният кмет Христо Христов, който обясни, че са връчени 54 заповеди за доброволно събаряне, а следващата седмица - за принудително. Сега се работи по още 150 преписки, които в най-скоро време ще бъдат готови. Според него ромите от "Максуда" могат да бъдат настанени в празното поделение на Строителни войски в града. Пустеещите там 6-7 блока могат лесно да бъдат реконструирани и да приютят ромските фамилии. Имотът обаче трябва да бъде деактуван от държавата и да стане общински. Той лично помогнал на хората от махалата да пишат до областния управител за това. "Къде е този областен? Да идва тук да казва какво правим", започнаха да крещят хората около него. Те останаха недволни от обяснението на Христов, че той не е началник на областния, за да го доведе в "Максуда". Опитът му да обясни разликата между общинска и държавна власт взриви ромите и те започнаха да го дърпат, блъскат и да крещят. Една от жените успя да извика пред камерата, че районният кмет й поискал 2000 лева. Обвинението ядоса Христов и след като извика: "От никого никакви пари не съм искал и взимал", той се качи в колата си и успя да си тръгне, въпреки че 20-ина роми бяха наобиколили служебния автомобил.

Така недоволството на ромите беше насочен единствено към журналистическия екип, но въпреки гневните изблици колегите продължиха репортажа. Минути след края му водещата Ани Цолова обяви, че Нивелина и Константин са успели да си тръгнат невредими.

Запис от репортажа можете да видите тук.