Социалните прибират деца от Максуда след заканата на баща им да ги пали

Мисия Варна

15-07-2014, 18:38

Снимка:

Нова ТВ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Максуда: ДПС и Евророма обещаваха да запазят къщите ни

Багери бутат копторите в Максуда

Ако се стигне до извеждане на децата, ще спрат помощите на родителите им

Социални работници ще проверяват колко сериозна е заканата на циганина, който тази сутрин в национален ефир пред камерата на Нова ТВ обяви, че ако незаконната му постройка в Максуда бъде съборена, ще залее децата си с бензин и ще ги запали. След сигнал на Varnautre.bg Държавната агенция за закрила на детето ще изпрати репортажа в Нова телевизия на отдел "Закрила на детето" при дирекция "Социално подпомагане" – Варна с указания да извършат проучване, дали съществува опасност за живота и здравето на децата, да консултират и информират родителите за съществуващите социални услуги в общността, които могат да ползват.

Ще бъде информиран и кметът на общината, като орган за закрила, уточниха от Държавната агенция в София. Според ведомството той трябвало да предприеме действия и мерки за осигуряване на нормална среда на живот на децата и техните семейства. 

Началникът на отдел "Закрила на детето" във Варна Ана Конукова пък уточни пред Varnautre.bg, че ще се направи оценка на сигнала и неговата сериозност. "Ще се събере информация, социални работници ще влязат в общността, ще се говори с родителите и в зависимост от риска ще се предприемат мерки", посочи Конукова. Мерките са различни - подкрепа на семейната среда, настаняване на децата при роднини, извеждането им, посочи тя. 

Ако се налага "Закрила на детето" има необходимите механизми да прибере децата от родителите им и да ги настани в приемни семейства. Ако се стигне до такъв развой на събитията, на родителите ще им бъдат спрени социалните помощи за отглеждането на децата.