Максуда даде 14 дни на властта, после протестът нямало да е мирен (видео)

Дали ще бъде фургон, дали ще е някой парцел от общината, но властта трябвало да излезе с адекватно решение

Циганите от Максуда дадоха срок на властта да намери решение на проблема им. До 14 дни властимащите трябвало да излязат с единно предложение, което да удовлетвори обитателите на ромското гето. 

"Ние не сме варвари и сме достатъчно граждани на тази държава и затова даваме възможност на изпълнителната на законодателната власт, на общината, на областната администрация, на районните кметове на "Младост" и "Одесос", на всичките политически партии да се съберат и да излязат единодушно с решение за съдбата на обитателите на Максуда", заяви ромският активист Ридван Сали, който от миналата седмица заплашва с протести. "Дали ще бъде фургон, дали ще е някой парцел от общината, но те трябва да излязат с адекватно решение", смята Сали, който днес покани медиите на пресконференция в дерето на Максуда.

Той призна, че къщите в дерето са незаконни. За 51 от тях изтече срокът за доброволно събаряне и тези дни трябва да започне връчването на заповедите за принудителното им премахване. На това Сали отговори така: "Даваме им време, да седнат, да обмислят нещата. Но във всеки един момент, ако има провокация от тяхна страна, в присъствието на кмета на "Младост" Христо Христов и полицията, ние автоматично излизаме да протестираме. Протестът ще бъде мирен, но ако трябва, няма да е мирен. Ако се посяга на децата, на жените и на внуците, тогава няма да е мирен", заплаши Ридван Сали. 

На въпрос на Varnautre.bg какво ромите имат предвид под заканата, че протеста няма да е мирен Сали отговори: "Ако се наложи ще тръгнем в посока жп прелеза и ще застанем на релсите". 

Какво още каза ромският активист Ридван Сали вижте във видеото