Максуда готова да се самосъбори и да плаща данъци, ако й намерят друго място (видео)

"Ще плащаме ток вода и данъци, стига да има къде да живеем", твърдят ромите

Циганите от дерето на Максуда сами щели да бутнат бараките си, ако им бъде намерено друго място за живеене. "Ако може жилища, ако не и само терен става, ние ще си го застроим, както тука застроихме, само да ни осигурят място", заяви ромка от дерето. Друга я допълни, че ако това се случи, циганите щели да започнат да плащат ток, вода и дори данъци. "Ако ни намерят място другаде, сами ще съборим и за три-четири дни махалата ще се изнесе", заричат се обитателите на гетото. Ако имало подобно развитие на казуса им, тогава ромите нямало да строят бараки и коптори, а хубави къщи от тухли и с дограми. В най-лошия случай, дори и фургони или настаняване "като на бежанците", щяло да свърши работа.  

"Където ще да е, може да е на старото военно поделение на "Владиславово". Има едно на Казашка (бел.а. не стана ясно какво точно има предвид) - и там може, и в Каменар сме съгласни", присъедини се и възрастен ром. Въпреки че нямат против да бъдат изселени в Каменар, ромите от дерето имат съмнения, че това ще се случи, защото в селото не ги искали. "Туй от кмета на Каменар идва. Той е казал: "Циганин от дерето в Каменар няма да стъпи", уточни възрастна ромка. "Не знаем защо не ни искат, ние нямаме проблем с тях", допълни тя. 

60 били къщите в дерето, но в тях живеели най-малко по 6-7 души. "У нас в една стая сме 9 човека", каза една от ромките. Друга пък за втори път щяла да преживее събаряне. "Преди бях построила на ул. "Ралица", ама като събориха там за "Девня" (бел.а. разчистването за строителството на кръговото) и дойдох тука. Събориха ме, пък не ме устроиха, със свои пари си купих фургон, сега в него живеем две семейства", разказа тя. "И нас ни е страх, че ще ни удави като в "Аспарухово", ама да ни намерят друго място", обобщават обитателите на дерето. 

По същото време днес в циганската махала в Стара Загора, кв. "Лозенец", бяха съборени първите 18 незаконни къщи. Жителите посрещнаха жандармерията с камъни и заплахи за самоубийство. Вижте повече в репортажа на колегите от Starazagorautre.bg »