Водолаз намери мина за поразяване на подводници на 10 метра от брега

Животът

22-07-2014, 12:54

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След обезопасяване на района мината е подривена на място и е последвала мощна вторична детонация.

Водолаз намери морска мина на 500 метра от южната страна на местност Яйлата. Той я открил на 17 юли в местността "Чалъ Борун". На 18 юли след получено искане от Областния управител на област Добрич, положителна резолюция на Началника на отбраната и заповед на Командира на ВМС, военните потеглят към мястото. Изпратена е групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини от военноморска база.

Ръководител на групата е капитан – лейтенант Атанас Маринов, водолази са главен старшина Димитър Македонски и главен старшина Ивайло Чавдаров, а медицинско осигуряване е от главен старшина Юри Пискулийски.

При направения оглед водолазите класифицират обекта като опасен боеприпас – морска котвена мина, немски образец "R" – галваноударна и ударно - електрическа. Мината е на 2 метра дълбочина на 10 метра от брега. Използваното вещество в този тип мини е 90 кг "ТХА", което е еквивалента на 130 кг тротил. Предназначението им е за поразяване на подводници и надводни кораби с малко и средно водоизместване. След обезопасяване на района мината е подривена на място и е последвала мощна вторична детонация.