Учени от БАН спасяват Черно море, превръщайки сероводорода в гориво

Експедицията с научноизследователския кораб "Академик" е планирана за днес

Учени от Българската академия на науките (БАН) ще опитат да произведат електроенергия от сероводород. За целта екипът отплува днес, неделя, в Черно море с научноизследователския кораб "Академик" и ще се отправи на 40 км навътре в морския шелф, съобщава в-к "Преса". 

Пътуването се подготвя от близо година. То бе планирано за юни, но поради натоварения график на кораба било отложено. "Успяхме да се впишем в програмата му едва сега и се надяваме на хубаво време", каза инж. Петко Петков, който работи по проекта в сътрудничество с Института по инженерна химия към БАН.

Учените ще извършат промишлен експеримент в реални условия. Целта е инсталацията да работи, колкото може по-дълго.

По думите на директора на Институти по инженерна химия към БАН, проф. Венко Бешков, в Черно море има залежи на сероводород, равняващи се на близо 78 млрд. тона. Според него това количество е достатъчно, за да се произведат 9000 млрд. киловатчаса електрическа енергия. Досега обаче никой в света не е опитал да произвежда електрическа енергия по този начин промишлено. 

Специалистите потвърждават, че концентрацията на сероводород във водите на Черно море е сериозен проблем. За година неговото количество нараства с по 75 млн. тона, а това създава опасност за живите организми там. От енергийна гледна точка тези количества съответстват на годишното потребление на природен газ в България. Експертите смятат, че морето може да бъде спасено, само ако токсичният газ се преработва. Така ще могат да се произвеждат по 100 млрд. киловатчаса електроенергия и 70 млн. тона чиста сяра годишно.

Научноизследователският кораб "Академик" е в експлоатация от 1984 година (построен е през 1979). През 1988 година е преоборудван и обзаведен със съвременна навигационна и научноизследователска апаратура. Той е 1225 тона, дълъг е 55,5 м, а дълбочината му на газене е 4,8 м. Екипажът му се състои от 22 души. Научният екип е от двайсетина човека.