Пловдив "купува" фестивали, за да стане столица на културата

Мисия Варна

01-08-2014, 10:47

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Йохан Девлетян: Станах неудобен!

Месец преди решението на журито уволнен общинар вади факти за финансиране на артживота под тепетата

Шумен "културен" скандал избухна в Пловдив в навечерието на последния етап по избора на българския град, който ще бъде европейска столица на културата през 2019 г. Пловдив и Варна са конкуренти в надпреварата заедно със София и Велико Търново, които също са финалисти.

След серията от скандали в общинската власт под тепетата сега дисциплинарно беше уволнен дългогодишният началник на отдел "Култура" Йохан Девлетян.

"Изместване на стойности, пренасочване на пари, толериране на външни продукции за сметка на установени събития", така отстраненият шеф определи културната политика, която се провежда в момента в Пловдив.

Според него стремглаво се увеличават средствата, които общината влага в Нощта на музеите, както и в трите фестивала на платформата "Едно" - One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week, финансирани с общо 300 хиляди лева от бюджета. За сметка на "безброй улични форми с външни продуценти" от културния календар на града изчезнали Пленерът по живопис, Международните фотографски срещи, Европейския фестивал - все десетилетни събития, твърди бившият шеф на "Култура".

"Тотално толериране на външни продукции, които препокриват вече авторитетни наши събития. Толкова години работя в тази сфера. Фестивал с такъв бюджет от 100 хиляди лева не е имало. Ние организираме Фолклорния с 300 души участници - те спят тук, хранят се, и всичко това за до 80 хиляди лева. И изведнъж по 99 хиляди за всичките ЕДНО прояви. Стремглаво растат парите за Нощ на музеите и галериите - 35 хиляди за догодина. За фестивала на китарата са останали някакви мижави 15 хиляди. Тази година едва ще организираме три концерта", казва Девлетян.

Всъщност скандалът започва доста по-рано с "купуването" на 3 готови фестивала от страна на Община Пловдив. Създадените в София One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week (и доскоро така и именувани Sofia Design Week, Sofia Dance Week и Sofia Architecture Week) неочаквано вече са пловдивски, при това с рекорден за общината бюджет, въпреки че са щедро финансирани и от международни фондации. Софийските „окупатори”, както ги нарича местен сайт, сами признават, че финансовият дял на общината (300 000 лева) е под 25 процента. "Самият факт, че предприехме някакъв риск, тъй като вече имахме изградена публика в столицата, за да сме тук още преди градът да стане Европейска културна столица, в което не се съмняваме, говори достатъчно за чистотата на нашите намерения. Защото след като Пловдив бъде обявен за европейска столица- тогава ще има много желаещи да оперират тук", казва Асен Асенов - шеф на платформата Едно, която прави трите мащабни седмици на дизайна, танца и архитектурата. Истината е далеч по-прозаична, твърдят в артсредите: културният оператор е бил принуден да напусне София зарадилична вражда със заместник-кмета Тодор Чобанов. Освен в купуване на чужди продукции Девлетян обвинява общинските шефове и в 

разпределяне на пари с "разпореждане по телефона". "Стефан Стоянов ми вдига телефона и пита: "Кой реши, че гостите на фолклорния фестивал ще спят в SPS?". Казах му, че преглеждайки обществените поръчки, това е бил най-добрият вариант като цена. Той разпореди: "Предай на колегата, който отговаря за Фолклорния фестивал, че гостите отиват в "Империал" при същите цени". По същия начин стават и конкурсите за проекти, които сега вървят. Г-н Стоянов казва на комисиите как точно да бъдат разделени парите - на този толкова, на онзи толкова, на трети - нищо", разказва той.

Цитираният Стефан Стоянов е заместник-кмет “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики”. Той е племеник на президента Петър Стоянов и син на бившия евродепутат Емил Стоянов, който сериозно лобира в Брюксел за кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г.