Чакат ни екстремни метеорологични явления

Животът

01-08-2014, 14:30

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Шефът на НИМХ твърди, че те могат да бъдат прогнозирани

През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури. Това заяви в сутрешния блок на Радио Фокус доц. Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Според него, количеството валежи, които се изляха над цялата страна в последните месец-два не е толкова голямо, но създават серизони проблеми заради старата канализация, непочистените речни корита и незаконната сеч.

"През следващите години ще бъдем свидетели на такива екстремни метеорологични явления, които са свързани с интензивни валежи – валежи от дъжд, град и гръмотевични бури. Но това, което повече интересува гражданите е – възможно ли е такива екстремни явления да бъдат прогнозирани? Да, това е възможно. Възможно е и може да стане единствено и само на базата на така наречената радиолокационна информация", посочи доц. Корчев.

Той допълни, че при сегашните методи за прогноза не е възможно да се каже какво ще е времето след години.   Доц. Корчев е категоричен, че интензитетът на екстремните явления е свързан с динамичните климатични промени в глобален и регионален мащаб.