Опасни подводни течения в морето след Илинден

Туризъм

04-08-2014, 06:22

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Един от най-опасните плажове край Варна е този на курорта Камчия

Опасни подводни течения започват да се появяват в морето след Илинден и могат да представляват сериозен риск за плажуващите. За това предупреди шефът на Водноспасителната служба към БЧК-Варна Лаврентий Силов.

"По това време на лятото се появяват така наречените мелтеми – подводни вълнения, които идват от вътрешността на морето и не се забелязват на повърхността. Морето на пръв поглед изглежда спокойно, но всъщност е много опасно, защото мелтемите оформят невидими, но мощни течения и вихри", обясни още спасителят. Той допълни, че явлението, познато като мъртво вълнение, е способно да издълбае дълбоки ями и прагове по морското дъно.

"Те трудно може да се разпознаят от брега, а зеленият флаг на плажа не е индикатор за тяхната липса”, предупреди Силов, който е доайен във водното спасяване у нас. Според него един от най-опасните плажове край Варна е този на курорта Камчия. От началото на активния сезон до сега там е единственият загинал, който намери смъртта си преди седмица. Основните фактори, за да е рисков този плаж, са близостта до речното устие, което създава завихряне на водата, и липсата на концесионер. Вече четвърта година ивицата е неохраняема, с изключение на руската част", припомни шефът на спасителите във Варна. 

Експертите съветват при попадане в опасна ситуация да се запази спокойствие. Да се опита да се привлече вниманието на спасителя или на друг човек, който е на близко разстояние. Трябва да се провери каква е дълбочината и ако е близко до човешкия ръст, се препоръчва да се поеме въздух, да се потопи и да отскочи от дъното, като по този начин с подскоци се придвижва към брега. "Ако дълбочината е горе-долу колкото човешки ръст, не е толкова опасно дори и за човек, който не може да плува и с два три отскока може да се излезе на по-малка дълбочина", обясни пред радио "Фокус" Николай Иванов, председател на Асоциацията по водно спасяване.