Отрязаха полицаите, дадоха на болниците

Новините

05-08-2014, 07:32

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ГЕРБ предупреди за 3 бомби служебното правителство

Пари за здраве всепак ще има. 225 млн. лв. дадоха депутатите в последния си работен ден на здравната каса. Допълнителните средства обаче са за сметка на почти всички останали ведомства, сред които и МВР. Това вбеси ГЕРБ, които спазиха обещанието си и осигуриха кворума за приемането на актуализацията на бюджета.

Кратко, но напрегнато беше последното заседание на 42-то Народно събрание. Градусът на напрежение вдигнаха малцината гербери, които прекрачиха пленарната зала, за да осигурят нужния брой депутати за работа. От трите точки в програмата на Народното събрание набързо остана само една - актуализацията на бюджета на здравната каса. ГЕРБ преди това оттеглиха проекта си за даване на правомощия на служебното правителство да тегли заеми. Актуализацията на държавния бюджет пък беше отхвърлена още сутринта на заседанието на бюджетната комисия. Така в зала остана да се гледа само актуализацията на парите на касата. Тя провокира напрежение, защото се оказа пълна с изненади. БСП и ДПС предложиха нов вариант за осигуряване на 225 млн. лв. на касата. Вместо да се увеличава бюджетният дефицит, те решиха да осигурят парите чрез орязване на разходите на 45 държавни институции. "Това е първата от трите бомби, които сега залагате на служебния кабинет", заяви възмутена Менда Стоянова от трибуната. Според нея с новия вариант отново се актуализира бюджетът на държавата, защото се променя като се орязват 15% от парите на редица министерства и агенции. "По този начин те няма да имат пари дори за заплати, как МВР ще се справи с новия закон, г-н Мерджанов, вие дестабилизирате държавата", заяви тя. Според Менда Стоянова втората бомба е залагането на 50 млн. лв. за пострадалите от наводненията, които трябва да дойдат от парите за инвестиции в енергетиката. "Това обаче е един буфер, в който няма нищо, а хората ще очакват реални пари да получат", обясни тя опасенията си. Най-тревожна за ГЕРБ се оказа третата "бомба" - предложението на ДПС да се изплатят предсрочно до 21 август гарантираните до 100 хил. евро депозити в КТБ. "За тази цел ще са нужни още 1.5 млрд. лв., които служебният кабинет няма откъде да вземе", каза Стоянова.

Заради опасенията си за дестабилизирането на държавата от ГЕРБ напуснаха залата. Те обаче не поискаха преброяване на депутатите, за да стане видно, че кворум вече няма и да не се приемат промените. "Каквото и да направим, все ние сме виновни, ако не сме в зала, ни обвиняват, че проваляме парите за здраве", обясни по-късно зам.-председателят на ПГ Димитър Главчев.

От БСП побързаха да се аргументират. "Осигуряването на 225 млн. лв. от административни съкращения е в съзвучие с политиката на ЕС", заяви проф. Румен Гечев. Министерски съвет предложи по-удачен вариант, но той не беше приет, това е алтернативата, обясни и финансовият министър Петър Чобанов. В крайна сметка депутатите приеха даването на 225 млн. лв. на здравната каса и 50 млн. лв. за бедстващите в Мизия, но не и измененията за банките. Парите за здраве обаче не са разпределени според очакванията на директора на НЗОК д-р Румяна Тодорова, пациенти и фармацевти. Всички 225 млн. лв. отиват за болниците и лекарства за рак в тях. Те обаче заявиха, че от средства има нужда и за медикаментите в аптеките.