Скандални зам.- министри в служебното правителство

Новините

12-08-2014, 07:04

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

При Захариева-бивш шеф на ВиК, за когото има сигнали в прокуратурата

Скандално предложение за зам.-министър на правосъдието направи служебният министър Христо Иванов. Той обяви, че готви за един от своите заместници съдия Аглика Адамова - дъщеря на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов. Той пък бе разкрит като близък приятел на съдебния лобист Красимир Георгиев - Красьо Черния.

Името му нашумя през 2009 г., когато бившият член на Висшия съдебен съвет Иван Колев го обвини, че кадрува в съдебната система. Бе публикуван и списък с телефонни номера на висши магистрати, с които Черничкия е подържал връзка и им е правил услуги.След избухналия скандал заради връзки с Черничкия бяха отстранени съдиите Стойко Стоев, Иван Димов, Даниел Минов и прокурорът Иван Петров. Стоев и Димов бяха членове на Висшия съдебен съвет, но подадоха оставки. След това колегите им ги уволниха дисциплинарно. Адамов също фигурираше в телефонния списък на Черничкия.

В различни медии се появиха и снимки как ректорът на свищовската академия и лобистът празнуват заедно. Името на Адамов се свързва и с братята от СИК Красимир и Николай Маринова - Маргините. Въпреки че Аглика Адамова не бе назначена за негов заместник, правосъдният министър даде да се разбере, че държи на кандидатурата.

"Лично аз намирам за изключително лош вкус да се атакуват хора заради родителите им. Просто да си говорим за това кой чий син е, е срамно", коментира Иванов, след като в социалните мрежи се появиха нападки заради избора на Адамова за поста.

Засега единствената пречка пред назначението на ректорската дъщеря е това, че Висшият съдебен съвет не я е освободил от поста на съдия, тъй като молбата не е придвижена навреме. Същото важи и за втория зам.-министър, предложен от Иванов - съдията Петко Петков. Очаква се те да бъдат освободени и да заемат креслата в служебното правителство следващата седмица, обясни министър Иванов ВСС заседава извънредно вчера, но по казуса с Красимира Медарова, която първо поиска да бъде освободена като съдия, а след това - молбата да се стопира, след като избухна бурна реакция около назначаването за министър по изборите и тя се отказа от поста.

Последният предложен от Христо Иванов зам.-министър е Мартин Вачевски. Той е бивш ръководител на затворническо общежитие "Атлант" в Троян. Иванов коментира, че заради атаките срещу министерството кандидатите за заместници поставяли въпрос дали ще могат да работят в такава атмосфера. "Оставам да стърча като гръмоотвод", каза той и настоя ако някой има уличаващи кандидатите факти, да ги представи.

При Захариева ще има бивш шеф на ВиК, за когото има сигнали в прокуратурата. 16 зам.-министри назначи служебният премиер Георги Близнашки. Скандал се заформи и с назначения в регионалното развитие бивш шеф от "Софийска вода" и ВиК - Добрич, Радослав Русев.

Според публикации срещу него е било повдигнато прокурорско обвинение след сигнал, подаден от бившия регионален министър Десислава Терзиева. Той само е давал показания като свидетел при цялостна проверка на ВиК - Добрич, за периода 2010 - 2013 г., през който е бил начело на фирмата само 9 месеца, казаха от министерството на Екатерина Захариева.

Бившият зам.-министър в кабинета на Марин Райков Ангел Петров и съветничката на президента Йорданка Чобанова са другите двама замове в регионалното развитие. Архитектът Георги Савов ще е зам. на Захариева в инвестиционното проектиране. Лидия Нейчева от болница "Токуда" ще е заместник в здравето. Тя бе там и в предното служебно правителство. В МФ бе назначена бившата шефка на АДФИ Теменужка Петкова, а в МВР отиват - Филип Гунев, прокурорът Андрей Янкулов и бившият полицай Кирил Хаджихристев.

Десислава Йосифова и Павел Анастасов от президентството ще са в отбраната, а Катя Тодорова става зам.-министър на външните работи. Тя е заемала този пост през 2002-2005 г. Доцентът от СУ Камен Спасов бе назначен в транспорта, а Георги Костов и Марина Бракалова - в земеделието. В МТСП бе назначена Петя Евтимова.

5000 лева глоби дължи Христо Иванов. Всичките си членски вноски като адвокат вече е платил министър Христо Иванов, проучи "24 часа". Той дължеше по 12 лв. на месец на Софийската адвокатска колегия и по 10 лв. за Висшия адвокатски съвет.

Министърът обаче все още не е платил натрупаните глоби за пропуснатите вноски. Те са в размер на около 5000 лв., казаха запознати. Вероятно Иванов ще ги плаща на части, тъй като сумата е голяма, казаха приближени до служебния министър. Заради неплатения членски внос адвокатските му права бяха спрени за 6 месеца.