Няма наказани за мъртвите щъркели, екоинспекцията връчи предписание

Животът

12-08-2014, 18:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Енерго Про изпържи отлитащи щъркели край Варна

Овъглените птици ще останата в полето на Аксаковска панорама

Регионалната екоинспекция във Варна няма да накаже Енерго Про, за мъртвите щъркели на Аксаковска панорама. Екоинспекцията е връчила на електроразпределителното дружество само предписание за поставяне на птицебрани по трасето на електропровода ВЕЛ "Новаково 2" с отклонение ВВС-"Владиславово". Срокът за изпълнение е до 20 август 2014 г. При неизпълнение на предписанието наказанието е от 2 000 до 20 000 лева.

Сигналът за намерени мъртви щъркели в района на Аксаковска панорама – Военно поделение, кв."Владиславово", е подаден в РИОСВ-Варна в 16:30 часа на 10 август. Около 19 часа, със съдействието на сигналоподателите, намерените два живи екземпляра са временно настанени в Зоопарка във Варна. Днес те са преместени в Центъра за защита на животните и природата в Добрич, който е лицензирана зоологическа градина и спасителен център.

На 11 август екип от експерти на РИОСВ-Варна, извърши проверка на района. След обход по трасето на електропровода, са намерени 30 мъртви щъркела, разположени под електрическите стълбове и 2 на стълбовете, всички с видими следи от обгаряния, съобщиха от екоинспекцията. Мъртвите птици обаче трябвало да останат на мястото, където са открити, според чл. 39, ал. 2, т. 4 от Закона за биологичното разнообразие

Междувременно днес в района на ВЕЛ "Новаково 2" е открит още един ранен щъркел, който също е настанен в Центъра за защита на животните и природата в Добрич.