За кебапче - в затвора, за 5 млрд. ДДС - на свобода

Животът

13-08-2014, 06:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Няколко изненадващи присъди с ефективен затвор заради кражба на кебапчета, айрян, лалета и шоколад поставят ребром въпроса за разделението на престъпления от простъпки

Може ли да съществува държава и правосъдие, в които източването на 5 млрд. лв. ДДС да не се наказва по никакъв начин, а кражба на кебапчета за 11 лв. да вкарва дори ефективно в затвора? Има ли място по света, в което убийството на пътя с кола на двама души да води до условна присъда, а пък кражбата на 30 лалета да означава килия? Може ли наркоман да вземе 7 шоколада от супермаркет и да влезе после в затвора, а пък корумпирани чиновници и политици да се разхождат на свобода и срещу тях дори да няма наказателно дело? Има една държава - България, в която всичко това е повече от възможно.
И това е една тенденция, един процес, който тепърва ще се развива, особено по отношение на своята публичност. Отделно от това във всички тези случаи определено не става дума само за пълното несъответствие между закон и справедливост, а и дори за възползването от страна на рецидивисти да вършат постоянно престъпления и после да се прибират на светло и топло в затвора, където на всичкото отгоре получават и добра храна. Пак същата тенденция влече след себе си и много въпросителни, включително за това дали и доколко да се преследват престъпления, при които щетата е повече, отколкото разноските. Отдавна в Германия, например, дори не се образуват такива дела. У нас обаче те са най-масовите, често и само за да се отчитат в статистиките.

Така например наскоро се разбра, че безработен крадец от Момчилград ще излежи 3 месеца в затвора, защото е откраднал кюфтета, кебапчета, шарена сол и айрян на обща стойност 11.44 лв. Това стана ясно от определение на местния съд, с което е одобрено споразумение с подсъдимия. Обвинението срещу подсъдимия бе за кражба, която представлява опасен рецидив и се наказва със затвор до 10 г., защото вече е бил осъждан и е лежал в затвора за други престъпления. В определението се казва, че на "8 юни крадецът отнел чужди движими вещи - 11 броя кебапчета на стойност 2.64 лв., 4 броя кебапчета, изпечени, на стойност 1.28 лв., 13 броя кюфтета, изпечени, на стойност 4.55 лв., 3 броя айрян "Родопски" в кофички по 300 г на стойност 2.04 лв. и 1 брой шарена сол "Елис" в шише 30 г на стойност 0.93 лв." Подсъдимият и защитата му се споразумяха с прокуратурата наказанието да бъде изтърпяно в затвор, и то при първоначален строг режим. 

В същото време се оказа, че разноските по делото са близо 3 пъти повече от откраднатото - за 30 лв. Този случай определено разпали сериозни дебати в публичното пространство, включително и в мрежата. В огромната си част мненията бяха, че затворите са пълни основно с подобни хора, докато на свобода се разхождат къде-къде по-големи престъпници, включително убийци. Заговори се, че въпросният човек - който се оказа 23-годишен младеж, бил българският Жан Валжан, че той откраднал, за да се нахрани, и какво ли още не.

Все пак се оказа, че това е четвъртата присъда за младия крадец, а срещу него има и още 13 полицейски преписки за извършени престъпления. Отделно от това се появиха и тези, че той може и да краде да се нахрани, но може и да го прави, за да влиза в затвора, където за него се полагат грижи - има осигурено парно, храна, дрехи. Оказва се, че за последно той е бил зад решетките до късна пролет и на свобода излиза едва няколко седмици преди да посегне върху кебапчетата. Последната му присъда е отново за кражба на храна, този път от кухнята на местна детска градина. 

Случаи като този обаче изобщо не са единични. Само преди няколко месеца и Варненският районен съд наложи ефективно наказаниe на 32-годишен мъж за опит за кражба - този път на 
лалета пред сградата на община Варна . Всъщност и тук, в незабавно производство и след одобрено от съда споразумение, въпросното лице признава вината си за извършен от него "опит за кражба на 34 лалета с луковици от холандския сорт "Селеста" и 38 лалета без луковици от същия сорт, на обща стойност 171 лева". Опитът за кражба е осъществен около 3 часа през нощта на 10 април т.г. от терасовидните градинки край общината. Цветята са били без постоянен надзор. В присъдата дори бе отбелязано, че по подаден сигнал от видеонаблюдението дежурен служител на общината заварил подсъдимия да изравя лалетата, като ги поставял на две обособени купчинки край алеята. 
Иначе и тук се оказа, че въпросното лице има стари присъди, включително и за кражби. За конкретното му деяние с лалетата бе наложено наказание от 3 месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим в условията на затвор. 

Друг, 34-годишен, опитал да открадне шоколади от супермаркет и лежи 5 месеца в затвора по присъда отново на Районен съд - Варна. Мъжът, който бил наркозависим, признал, че на 2 юли опитал да отмъкне 7 шоколада, но го спипали на излизане от магазина в центъра на Варна. Общата стойност на стоките е 24 лв. И тук се оказало, че това не била първата подобна проява на мъжа. Той вече е лежал няколко месеца в затвора, и то отново заради опит за кражба на шоколадови изделия.

По-снизходително се е отнесъл съдът към наркоман, свил 6 луканки и 2 сушеници. Кражбата станала на 21 юни, когато 27-годишен мъж влязъл в супермаркет на популярна търговска верига, пак във Варна. Съмнителното му поведение край щанда с колбасите било забелязано чрез камерите. Видяло се, че той втъкнал под колана си 6 луканки и 2 сушеници, след което ги прикрил с блузата си и се запътил към изхода, описва обвинението фактическата обстановка. На касата мъжът платил единствено взет от него сладолед. След това бил пресрещнат от охранител и поканен в офиса за проверка. Крадецът се уплашил и хукнал, но бил задържан от друг охранител и предал взетите от него колбаси. Общата им стойност е 41 лева Мъжът страда от наркотична зависимост и има предходна съдимост, определя още съдът. И му налага наказаниe "глоба" в размер на 300 лева.

Като оставим настрана странния аршин, при който един е с глоба, а друг с ефективен затвор, то няма как да не отбележим един друг случай от последните седмици. При него шуменец беше осъден за нелегално притежание на порно клипове и филми като "Ну, погоди!" и "На всеки километър" . 
Наказанието за въпросното лице е пробация. Според него и защитата му той е осъден, въпреки че филмите са за лична употреба, а не за продажба и разпространение. Съдът определя той да плати и 1143 лв. за направени експертизи, които доказвали, че е пиратствал. Мъжът бил разкрит на 18 април миналата година. Полицаи открили на твърдия диск на компютъра му 29 файла със снимки и клипове със сексуални сцени. В тях участвали момичета, за които експертите се произнесли, че може и да са под 18 години, определя съдът. Покрай порното той бил уличен и в погазване на Закона за авторското право - и на двата си компютъра шуменецът ползвал нелегален софтуер. Утежняващо вината обстоятелство се оказали записи на DVD и CD на филми без съгласието на правоносителите. От колекцията на шуменеца ставало ясно, че е любител на български и съветски ленти. Експертите по делото са  оценили диск с класиката "Ну, погоди!" на 1.69 лв.,  "Белорусский вокзал" на 2.50 лв., "Белый Бим, черное ухо" - също на толкова. Мъжът не бил поискал разрешение от носителите на авторските права "Союзмультфильм", "Мосфилм" и други. Мъжът нарушил закона, като си записал на диск и българския филм "681, Величието на хана", както и всички серии на "На всеки километър". 

Или пък да вземем 29-годишен от село Баня, община Нова Загора, който също наскоро получи една година "лишаване от свобода" с три години изпитателен срок за това, че ползвал фалшиви документи - свидетелство за основно образование и удостоверение за завършен курс за долекарска помощ. Документите били представени в Пътна полиция - Сливен с цел получаване на шофьорска книжка. Според събраното по делото И. М. нямал основно образование. Намерил си обаче работа в Гърция като шофьор. Започнал шофьорски курсове. Чрез свой познат  се свързал с мъж, който му обещал  диплома за завършено основно образование като истинска,
но му поискал две хиляди евро. И.М. ги дал и зачакал обаждане за готовия документ. След около месец получил така нужното свидетелство. Получил и удостоверение за завършен курс по долекарска помощ. Отишъл в КАТ- Сливен и наред с други документи подал и заверено копие от свидетелството и копие от завършения курс.

И.М. се признал за виновен по повдигнатото обвинение и сключил споразумение с прокуратурата, според което освен затвора трябва да заплати и направените по делото разноски в размер на 79.10 лв. 
Първо, подобните случаи са десетки хиляди, като се има предвид, че толкова много лица нямат дипломи, дори не могат да четат, а пък имат шофьорски книжки. Освен това е повече от странно, че не са потърсени и намерени лицата, които раздават фалшиви дипломи, както и тези държавни служители, които са ги приели и са издали свидетелствата.
Изобщо очевидно има нещо много сбъркано в правосъдието и това рано или късно ще избие със страшна сила.
Защото затворите наистина са пълни единствено с битови убийци и главно с дребни престъпници. При това от последната група има вече нещо като професионална общност - те дори бързат, като излязат от затвора, пак да се върнат там - за да им е осигурено всичко в тази криза 
От години се говори, че в Наказателния кодекс ще се направи разделение на престъпления и простъпки, като последното ще се наказва основно с глоби и общественополезен труд. Така всички тези въпросни дела за дребни престъпления ще минават за секунди, ще се наказват или с тежки глоби, или ако се види, че не може да се съберат парите, ще минават с общественополезен труд без никакво заплащане. Така и прокуратурата ще може да се занимава основно с големите бандити и с едрите престъпления. 

Просто сегашното статукво наистина все повече заприличва на показване на мускули на такива като тези с лалетата, айряните, шоколадите, сушеницата или порното. Но това са мускулите на великан с глинени крака. И действително максимата "за милиони няма закони, за кокошка няма прошка" скоро може да стане надпис на родните съдебни палати.