Борисов връща мандата,ако няма 121 депутати

Новините

14-08-2014, 11:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако хората го помолят обаче, ще прави коалиция

Ако ГЕРБ няма 121 места, ще върнат мандата, за да състави правителство Реформаторският блок, това заяви  Бойко Борисов в интервю пред БНТ. "На Кънев искам да кажа, че в задкулисие не играя. Те или ме следят, или ме шпионират", заяви Борисов. "Ние с шмекери не играем. Те измислят шпионска дейност, включително и Буда е от тях. Ще върна мандата и ще им блесне истинското им лице, че са партия присъдружна с БСП. Заради лидера им в Драгалевци", добави още той.

Борисов отрече да води някакви преговори с ДПС като уточни, че е пратил SMS на Местан по повод смъртта на майка му. "ГЕРБ не участва в коалиция с партия, която лидерът им не поема отговорност. Няма да се съглася да участвам в правителство, чийто премиер ще идва в Банкя да ми докладва, а след това ще ходи в Драгалевци да докладва. Аз съм опарен от един брак и повече в брак не влизам. Пожелавам успех на РБ да отидат в БСП и да си направят правителство.

Ако нямаме 121 мандата, ще върнем мандата. Тогава хората ще ме помолят да направя коалиция и ще я направим", разви хипотезата си Борисов и се закани и на Радан Кънев. "На Кънев ще кажа: Никога не съм казвал кой какъв ще бъде, никога не съм бил командир, командирът беше друг – Костов по времето на СДС. Кънев трябва да знае, че има два пътя – единият е на съд, другият - когато трябва да се оближе това, което е наплюто", каза Борисов.

"КТБ незабавно трябва да бъде оздравена. Трябва да сменим Искров и да дойде човек, който да оздрави банката. Първо дори това, че не плащаме на вложителите. Днес той има среща с експертния комитет за КТБ. Ако останем без МС след 5 октомври, без парламент, който да вземе решение, просто не ми се говори", каза Борисов.

Борисов даде висока оценка на бившия си финансов министър. "4 години държах финансова стабилност в страната, а тези дойдоха и разбиха всичко. Симеон Дянков направи в най-тежкото време най-доброто възможно за България". "Дянков даде постна пица, ама пица. А сега няма да има. След октомври може да няма пари. България ще влезе в толкова тежка ситуация, че няма да има какво да ядем. Искам да знаят това и да спрат да политиканстват – може да няма пари. При мен се знаеше кой какъв е, това е политическата отговорност. А за година и два месеца не се знаеше".

Борисов защити и Ваньо Танов, за когото не били открити абсолютно никакви нарушения по случая с Мишо Бирата, починал скоропостижно в хотел в Правец по време на неговото управление.

Танов беше назначен от Борисов за директор на Агенция "Митници" на 6 август 2009 г. след идването на власт на ГЕРБ. Директорът на митниците бе замесен в скандал с изтекли записи на телефонен разговор между него и бившия премиер Бойко Борисов за вече покойния Мишо Бирата. Скандалът стана известен като "Ало, Ваньо". От разговорите става ясно, че лично Борисов слага чадър и настоява да се спре акция срещу собственика на бирената фабрика "Леденика" Михаил Михов, наричан с прякора Мишо Бирата. Разговорите са по повод акция на митничарите срещу фабриката, която произвежда бирите "Леденика" и "ММ", и по това време работи без лиценз. Тези разговори изтекоха в медийното пространство през януари 2011 г. и предизвикаха огромен скандал. По-късно през 2013 Танов беше освободен от поста директор на "Митниците" и върнат отново от служебния финансов министър Румен Порожанов, който беше заместник на Симеон Дянков по време на управлението на ГЕРБ.

Борисов отправи остри забележки по отношение на правителството на Пламен Орешарски и лидера на европейските социалисти Сергей Станишев, че не са рестартирали проекта "Белене", а са започнали да изграждат 7 блок на АЕЦ "Козлодуй".