Започна проверка и на старата циганска махала във Владиславово

Чака се избора на фирма за разрушаване на незаконните постройки

От днес започнаха проверките за незаконни постройки в първи микрорайон, конкретно - ул. "Боян Илиев" и околностите, съобщи кметът на "Владиславово" Неделчо Михайлов. Така след акцията в Гъбената махала, започва нова - в съседната "стара" циганска махала в района. "За законност ще бъдат проверени всички постройки - без изключение. При нужда ще се вземат съответните законови мерки и действия, аналогично на "Гъбената махала", категоричен е Михайлов.

Акцията в "Гъбената махала" (бившият стадион над старата махала, обсебен от незаконни постройки) започна с премахване на 15 къщи и бараки, чиито "собственици" се съгласиха да ги разрушат доброволно. Останалите ще бъдат бутнати за сметка на общината, която за целта обяви обществена поръчка за избор на фирма. Ценовите оферти на участниците в търга бяха отворени в последния работен ден миналата седмица и процедурата по ЗОП е към своя край - името на спечелилия ще бъде обявено до дни - след подписването на договора.

Подобна е и ситуация в "Максуда", където вече има връчени 58 заповеди за събаряне - предимно на постройки в дерето. "Готови сме и със 150 констативни протокола за незаконно строителство в района", каза кметът на "Младост" Христо Христов. Предстои изследване на още адреси.

Още 15 общински къщи ще бъдат съборени тъй като са опасни, а в тях са се самонастанили ромски фамилии. Първите от тях паднаха през последните 2 седмици. Сега идва ред и на тези, чиито обитателите обжалваха изселването си в Административния съд, но магистратите не приеха доводите им. Къщите на улиците в близост до "Максуда" са били отчуждени преди години, за да бъде свързан бул. "Левски" с ул. "Девня". Проектът зациклил и в постройките през последните 20 г. се заселили незаконно цигани. Общината като собственик сега събаря опасните си имоти.