Евтини заеми срещу влог в КТБ

Парите

23-08-2014, 08:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

УниКредит Булбанк и Банка ДСК, проявяват интерес да отпускат подобни кредити с ниска лихва

Банкери обмислят схема, чрез която хората с гарантирани депозити в КТБ и ТБ Виктория да получат парите си веднага под формата на заем, научи “Труд”. Двете най-големи банки у нас - УниКредит Булбанк и Банка ДСК, проявяват интерес да отпускат подобни кредити с ниска лихва. Те ще са обезпечени с гарантираните депозити в КТБ и ТБ Виктория.
Засега идеята, която се ползва с подкрепата на БНБ, е на етап проучвания и сондажи.
БНБ ежедневно изпраща отговори до десетки вложители в КТБ с блокирани средства за спешни нужди като лечение, издръжка и т.н., да изтеглят заем от друга банка, обезпечен с гарантирания им влог в трезора под надзор. Засега реално няма отпуснат подобен заем, макар че част от банкерите проявяват интерес.
“Много е вероятно да направим подобен продукт. Още обаче изясняваме юридически как той може да се реализира, така че да сме сигурни, че обезпечението по такъв кредит наистина ще е гарантирано”, коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той добави, че колегите му работят, за да преценят възможните рискове. При всички случаи такива заеми не биха били скъпи, посочи Хампарцумян.
“Нашата банка би проявила интерес към подобна схема, ако БНБ представи повече информация за детайлите по реализирането ”, заяви и главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.
“Такова решение е възможно, но е необходима предварителна информация от квесторите както за готовността им да удостоверят, че даден депозит наистина е гарантиран, така и за потенциалния брой клиенти с интерес към такъв продукт заради спешна нужда от достъп до средствата си”, заяви и главният изпълнителен директор на СИБанк Петър Андронов.
Единствено шефът на ПроКредит Банк Петър Славов беше категоричен пред “Труд”, че неговата банка не би се включила в предложения вариант за кредитиране.
Очакването на сектора е БНБ да поеме по-активна роля в този процес, за да стане схемата факт до 1-2 седмици.
Риск при слаб интерес
Разработването на специалния продукт ще се окаже неизгодно, ако много малко от вложителите в банката под надзор проявят интерес към него, обясняват банкери. Причината е, че тези заеми ще бъдат с ниска печалба и за кратък срок. Схемата изисква и готовност от Фонда за гарантиране на влоговете или на квесторите в КТБ и ТБ Виктория да издават удостоверения на вложителите, че имат гарантиран депозит в една от двете банки.