Екатерина Захариева: Няма никакви пари за зимно поддържане

По думите й, това се дължи на неизпълнение на бюджета и лошо планирани разходи

Няма никакви пари за зимно поддържане а трябват над 12 милиона и половина. Ще трябва да търсим резерви в бюджета. Това каза на пресконференция след заседание на Министерски съвет вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

„В резултат на оценката, анализа и одитите във всички министерства и разпоредители към тях стана ясно, че е изключително трудно да изпълним актуализацията на бюджета, който беше приет буквално в последната секунда на Народното събрание, с което се увеличи бюджетът на НЗОК, без да се актуализира останалата част от бюджета, в резултат на което министерствата и ведомствата трябва да направят съкращение на бюджетите си в размер на 12 %. В голяма част от тях и преди тази актуализация има недостиг на изпълнение на програмите, договорите, които са сключени и обществени поръчки, които са финансово необезпечени”, добави Захариева.

По думите й, това се дължи и на неизпълнение на бюджета и на лошо планирани разходи в самите министерства. „Само в Министерство на земеделието и храните дефицитът е над 60 милиона”, посочи вицепремиерът.

„В Министерство на околната среда и водите има над 5 милиона лева недостиг, а самото министерство, във връзка със спряната програма, дължи над 1,1 милиарда лева на националния бюджет. Това са разходи от националния бюджет, които не са възстановявани от ЕК поради спирането на програмата”, уточни Екатерина Захариева.

По нейните думи дупката в енергетиката е около 3 милиарда лева към настоящия момент, а рискът е през следващите 12 месеца сумата да нарасне с още 900 милиона лева.

„Затова създадохме и Енергийния борд, започваме работа и с международните финансови институции, които трябва да предложат пътищата и механизмите за реформата в енергетиката”, каза в заключение Захариева.