Полицията разкрива само едно от три престъпления

Крими

08-09-2014, 08:04

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

За пет години спадът е 10%, най-зле е положението с кражбите на коли

Разкриваемостта на престъпленията спада непрекъснато през последните години. От 2009 г. насам броят на разкритите случаи е намалял с почти 10%. Това става ясно от официалните статистически данни на МВР, публикувани на сайта му. През 2013 г. разкриваемостта е била малко над 37%, докато пет години по-рано разследващите са стигнали до извършителите на 45,4% от престъпленията.

От 2009 г. насам обаче резултатите непрекъснато се влошават. През 2010 г. са разкрити 44,3%, а година по-късно - 39,8%. За 2014 г. данни няма, но предишните отчети сочат ясна тенденция на спад.

Въпреки слабите резултати спрямо общия брой криминални деяния МВР отчита висок процент на разкриваемост при престъпления, които не изискват особени ресурси от разследващите полицаи - например шофирането след употреба на алкохол и карането на кола, без да е платена глоба. Най-висок процент на разкриваемост през 2013 г. МВР отчита при работата срещу пияни шофьори. Над 92% от водачите, употребили алкохол или наркотици, са разкрити. 85,6% от шофьорите, качили се на кола без книжка, също са установени.

В същото време полицията отчита много ниска разкриваемост на най-масовите престъпления - кражбите. Там успехът е малко над 35%. Регистрирани са 33 965 кражби, а са разкрити само 12 074. Година по-рано са разкрити почти 39% от кражбите, които са били по-малко. През 2010 г. са разкрити 40% от кражбите. Ниският успех при кражбите е проблем на разследващите полицаи от години. МВР редовно търпи критики от прокуратурата за слабата си работа по тази линия. Преди години дори Бойко Найденов, който бе и.д. главен прокурор, заяви, че не е подал жалба, след като бил обран, защото нямал доверие на полицията.

Още по-скромни са резултатите при кражбите на коли, където са разкрити едва 8,1% от случаите. Разкрити са и едва 35,4% от грабежите, чийто брой през миналата година е 2849. Полицията е стигнала до извършителите на едва 18% от над 2800 измами. Още по-нисък е процентът при длъжностните престъпления - 11,3%. Именно по тези разпоредби прокуратурата най-често обвинява висши чиновници и политици. Практиката обаче сочи, че успеваемостта на държавното обвинение по тези дела е много ниска. За сметка на малкото разкрити длъжностни престъпления МВР отчита заловени повече за подкуп - в 74,2% от случаите.

Ръководството на МВР наскоро се похвали, че през последния месец престъпността била спаднала с 0,6% в сравнение с предишния месец. Отделно от това твърди, че откакто жандармерията бе изпратена да пази малките населени места, битовата престъпност е спаднала с над 9%. Този резултат бе отчетен след четиримесечно присъствие на специализираните полицейски сили по селата.