България в топ 6 на страните с опасни лекарства

Животът

10-09-2014, 06:01

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Аптеки трупат пачки със сексхапчета ментета

Аптекари по морето трупат добри печалби през лятото от продажбата на фалшиви хапчета за полова мощ. На практика някои от ментетата имат същите качества като оригиналите, но се продават без регистрация в България, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) вчера.

Една нелегална аптека е била засечена това лято от инспектори на ИАЛ, тя е била в Несебър. От агенцията отчетоха, че за последните няколко години заради завишения контрол броят на нелегалните аптеки по морето през лятото е намалял от десет-петнадесет преди до максимум една-две в последно време.

Макар че досега нито един от фалшификатите да не е оказал сериозни странични действия на потребителите, напълно възможно е някои от тях да се окажат и опасни, предупреди главният секретар на агенцията Светлин Спиров. За седем опасни фалшиви лекарства, разпространявани в шест страни, е съобщила Евро­пейс­ката агенция по лекарствата и храните тази година, като и посочила, че вероятно те се продават и в Бъл­гария. Проверка обаче показа, че нито едно от тях не е достигнало аптечната мрежа у нас не се продава и чрез сайтове, увери Спи­ров.

Активни вещества както при лекарствата има в някои хранителни добавки, най-вече в тези за отслабване. Те обаче се продават без разрешително от ИАЛ, тъй като не се водят лекарствени средства, макар и да съдържат активни вещества, припомниха лекари. При внос дистрибуторите, за да пестят средства и време и да завъртят по-бързо оборот, не ги регистрират като медикаменти, а ги вписват в разрешителните списъци на Районните здравни инспекции като хранителни добавки. Така се оказва, че понякога пациентите приемат лекарства, без да са наясно, че в комбинация с други могат да имат странични ефекти, поясниха медиците. Не можем да контролираме хранителните добавки, тъй като те не са обект на Закона за лекарствените средства, поясни Светлин Спиров.

От 2015 г. обаче гражданите, които се усъмнят, че има нещо нередно в стоката, купена от аптеките, ще могат да подават сигнал до агенцията онлайн. Те ще могат да искат и химически анализ на съставките. Това ще стане възможно, след като бъде завършена новата електронна система на ИАЛ, която ще разреши и по-бързата регистрация на нови лекарствени продукти, ще намали времето за контрол и ще подава информация за разрешените и изтеглени от аптеките лекарства в реално време. Системата се осъществява със средства по оперативна програма “Административен капацитет”.